Nieuws
Gemeenteraad stopt wekelijks vergaderen

De gemeenteraad stopt met het wekelijks vergaderen. In plaats daarvan wil de raad voortaan om de week bijeen komen. Op 25 september valt in de dan te houden gemeenteraadsvergadering de definitieve beslissing. D66 ziet de wijziging niet  zitten. Afgelopen dinsdag vergaderde de raad al niet.

In april van dit jaar begon de raad met een nieuw vergadermodel. De maandelijkse vergadering werd vervangen door een wekelijkse. De commissievergaderingen, presentatieavonden en Open raadhuisvergaderingen werden afgeschaft.

In plaats daarvan kwam een drieluik voor de raadsvergadering: beeldvorming (vroegere presentatieavonden en open raadhuis); oordeelsvorming (debat over voorstellen); besluitvorming (stemmingen).

De fracties blijken problemen te hebben met het nieuwe model. De tijd tussen eigen beraad en gemeenteraad (maximaal 24 uur) is te kort om zaken goed door te spreken en af te wegen. Door tweewekelijks te gaan vergaderen wordt dat probleem opgeheven.

Daarnaast wordt de volgorde van vergaderen aangepast: stemmingen komen voortaan voor het debat omdat het bij de stemmingen altijd gaat over zaken die al eerder besproken zijn en waarvoor dus geen debat meer nodig is.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter