Nieuws
Park Arentsburg wordt ‘Romeins’

Park Arentsburg in Voorburg-West gaat op de schop. Het park, dat ligt op de plaats waar de Romeinen ooit hun stad Forum Hadriani stichtten, krijgt een opknapbeurt waarbij Romeinse elementen worden geïntroduceerd. Zo moeten Forum Hadriani en de noordelijke grens van het Romeinse rijk, de Limes, beter tot uitdrukking komen.

Het plan is ontwikkeld door Museum Swaensteyn, de gemeente, de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg en de stichting Mooi Voorburg. Met het zichtbaar maken van de Romeinse aanwezigheid wordt de gemeente onderdeel van de Limes. In 2020 zal de UNESCO beoordelen of de Limes de status van Werelderfgoed krijgt.

Het plan zal worden gepresenteerd op het Corbulofestival dat op 13 oktober in Voorburg wordt gehouden. Overigens in burgemeester Klaas Tigelaar sinds kort binnen de provincie de ‘trekker’ van het project Limes.

De Limes liep tweeduizend jaar geleden langs een lijn tussen Katwijk en Nijmegen. De grens werd verdedigd vanuit forten. Zo’n twintig kilometer zuidelijker daarvan lag Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Het kanaal van Corbulo verbond deze stad met de Limes.

In 122 bezocht keizer Hadrianus de stad en verbleef daar enkele maanden. Hij verleende zijn naam aan de stad, die sindsdien Forum Hadriani heette. Tijdens het verblijf van de keizer was Forum Hadriani eventjes het centrum van de wereld.

Museum Swaensteyn en de gemeente ontwikkelen, met financiële steun van de provincie Zuid-Holland, het project ‘Romeinen aan de Vliet’.  Dit project beoogt de Romeinse aanwezigheid beter zichtbaar te maken. Dat gebeurt in het museum én in park Arentsburg.

In Museum Swaensteyn wordt de Romeinen-presentatie geheel vernieuwd. Tijdens het Corbulofestival zal de nieuwe presentatie voor het eerst aan het publiek worden getoond.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter