De provincie Zuid-Holland heroverweegt het sluiscomplex in Leidschendam met hekken en hagen af te schermen. Eerder stelde de commissaris der koning, Jaap Smit, dat die voorziening er hoe dan ook moest komen vanwege de veiligheid. Nu heet het dat de provincie nog in overleg is met de gemeente over dit voornemen.

De provincie, beheerder van het sluiscomplex, start deze maand met groot onderhoud aan het sluis en omgeving. Dat duurt 1 april 2019. Het groot onderhoud is noodzakelijk voor het vlot en veilig afwikkelen van het (scheepvaart)verkeer.

Er worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de draaipunten van de sluisdeuren en aan het metselwerk en hardsteen van de sluiswanden en sluishoofden. De brugaandrijvingen en de besturingsinstallatie worden vervangen en de bruggen worden van een nieuwe verflaag voorzien.

Het houten dek van de noordelijke brug wordt vervangen en op de zuidelijke brug wordt een nieuwe slijtlaag aangebracht. De werkzaamheden vinden plaats vanaf de kade en het water.

Tijdens de werken wordt de sluis in bloktijden bediend. Het wegverkeer zal tijdens een weekend gestremd zijn om onderzoek te kunnen doen. Van december tot eind februari 2019 is de sluis volledig afgesloten. Gedurende vier weekenden wordt een noodbrug gebruikt om het verkeer te laten passeren. In maart 2019 zijn de stremmingen voor het verkeer voorbij, aldus de provincie.

De negentiende-eeuwse sluis, het sluiswachtershuisje en de ophaalbruggen staan sinds 1998 op de Rijksmonumentenlijst.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter