Nieuws
Uitgaven cultuur extreem laag

De gemeente besteedt per inwoner 7,8 euro aan cultuur. Bij gemeenten van vergelijkbare omvang (50.000 tot 100.000 inwoners) is dat 53 euro per inwoner. Het landelijke gemiddeld ligt daar nog boven: 59,7 euro per persoon.

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken over de gemeentefinanciën heeft prijsgegeven. De uitgaven voor cultuur zijn daarmee nog veel lager dan eerder bekend was gemaakt. Destijds, eind 2017, werd gesproken over 42 euro per inwoner die de gemeente aan cultuur zou besteden.

De gemeentelijke uitgaven voor cultureel erfgoed belopen 3,4 euro per inwoner. In vergelijkbare gemeenten is dat bedrag 7,3 euro, landelijk 5,2 euro. Wat de uitgaven voor de musea betreft staat Leidschendam-Voorburg op 7,6 euro per inwoner. Dat is in soortgelijke gemeenten 12,6 euro, landelijk 14,1 euro.

Onder de coalitie van VVD, CDA, PvdA en D66 werd er in de periode 2010-2014 fors gesneden in de subsidies voor de culturele sector. Die gingen met tientallen procenten omlaag. Dat ‘gat’ is sindsdien niet meer opgevuld ondanks steun die politici aan ‘de cultuur’ uitspraken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter