De gemeente stopt per 1 januari met de stedenbanden die het heeft met Hranice (Tsjechië), Konstancin Jeziorna (Polen) en Temecula (VS). Ze zijn achterhaald, aldus B&W in een brief aan de gemeenteraad. Sinds 2015 geeft de gemeente er al geen subsidie meer voor noch ambtelijke ondersteuning. Een financiële bijdrage aan de jaarlijkse komst van een kerstboom vanuit Hranice naar Voorburg blijft wel mogelijk.

De stedenband van Voorburg met Hranice ontstond in 1990; van Leidschendam met Konstancin Jeziorna in 1991; de band tussen Voorburg en Temecula in 1993. Bij Hranice en Kostancin Jeziorna lagen steun aan de ontwikkeling van de democratie daar na de val van het communisme aan de basis, bij Temecula een persoonlijke band tussen de burgemeesters.

De stedenbanden bestonden vooral uit de uitwisseling van groepen en mensen op culturele en vriendschappelijke basis. In 2009 bleek uit onderzoek al dat er geen noodzaak was voor de stedenbanden en dat die alleen uit eigen belang overeind werden gehouden. In 2011 werd besloten de subsidie aan de Stichting Stedenbanden af te gaan bouwen tot nul in 2015. Desondanks werd er in 2015 nog eens 10.000 euro subsidie gegeven, dit jaar opnieuw 9250 euro.

B&W wijzen het nieuw leven inblazen van de stedenbanden van de hand. De idee van een stedenband is achterhaald. De toestand zo houden is ook geen optie. Vandaar het besluit ermee te stoppen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter