Nieuws
PvdA en VVD pleiten voor bouw ‘middensegment’

De coalitiepartijen PvdA en VVD willen dat B&W bij nieuwbouwprojecten gaat bezien of er kansen zijn voor de bouw van woningen in het zogenoemde ‘middensegment’ (710 euro – 1.100 euro huur per maand of vraagprijs tot 300.000 euro), om zo doorstroom op de woningmarkt te stimuleren.

,,Wij willen meer betaalbare woningen”, aldus PvdA’er Matthijs Willemse-Jacobson. ,,Het aanbod van sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen is nu te klein. De wachtlijsten zijn nu veel te lang, mensen moeten jarenlang wachten op een geschikte huurwoning. Ook starters en gezinnen die een woning willen kopen maken weinig kans op het vinden van een betaalbare woning. Er moet simpelweg meer en diverser gebouwd worden.”

,,Wij willen woningen voor iedere doelgroep”, aldus VVD-gemeenteraadslid Arnold Brans. ,,Het aanbod van huizen en appartementen met een koopprijs tot 300.000 euro of huur tussen de 750-1100 euro is nu te beperkt. Starters, maar ook ouderen maken daardoor nauwelijks kans op een passende woning in onze gemeente.”

In het coalitieakkoord van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP staat dat men zich wil inzetten voor woningbouw in het middensegment. Desondanks keerden de vier partijen zich vorige week in de gemeenteraad tegen een voorstel van D66 om bij nieuwbouwprojecten gemiddeld 40 procent van de woningen te laten bestaan uit het middensegment.

De PvdA vroegen B&W oorspronkelijk ‘alle mogelijkheden te verkennen om het beoogde aantal sociale woningen te realiseren. Daarbij ook te kijken naar creatieve manieren om meer woningen te realiseren dan nu beoogd; te streven naar een divers aanbod van sociale woningen, met voldoende aanbod van kleine woningen voor starters; de gemeenteraad voor het einde van het jaar te informeren over de voortgang van de plannen met betrekking tot woningbouw’.

Na overleg met de VVD werd dat verzoek veranderd door er de passage inzake de woningen in het middensegment aan toe te voegen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter