Nieuws
Masterplan Romeinen aan de Vliet gepresenteerd

Het Kanaal van Corbulo en Forum Hadriani, de Romeinse stad op  het kruispunt van Vliet en Trekvliet in Voorburg West, vormen de kern van een Masterplan Romeinen aan de Vliet dat gisteravond in Museum Swaensteyn is gepresenteerd.

Het plan is bedoeld om het Romeinse erfgoed beter voor het voetlicht te brengen en de belevingswaarde ervan te verhogen. Er wordt een koppeling aangebracht tussen Romeins erfgoed binnen (bij Museum Swaensteyn) en buiten.

Het ‘buiten’ concentreert zich in eerste instantie op de parken Arentsburgh en Hoekenburg. Daar waar in de tweede eeuw Forum Hadriani lag. Het plan voorziet in een nieuw accent op de opgravingen die hier gedaan zijn. Onder andere door professor Casper Reuvens in de periode 1827-1834. De ondergrondse ‘monumenten’ worden met de bovengrondse samengebracht.

Daarnaast worden de parken in de Romantiek – hun hoogtepunt – belicht. Het is de bedoeling dat er door de parken een nieuwe wandelroute komt die de Romeinse tijd en de Romantiek met elkaar verbindt. Dat kan middels de activiteiten van Reuvens. De parken krijgen ook een nieuwe entree aan de Trekvliet in de vorm van een steiger.

De uitvoering van het plan betekent een impuls voor het imago van de gemeente en het toerisme. Dat komt de lokale economie ten goede. Daarnaast kan ook het onderwijs meeprofiteren van de extra aandacht voor het Romeinse verleden. Het gaat overigens om een lange termijn plan met een looptijd van vijf tot tien jaar dat in fases wordt uitgevoerd.

Het is de bedoeling de voornemens rond de parken in 2020 te hebben gerealiseerd. Dit met het oog op een beslissing van Unesco – de VN-organisatie voor onder andere cultuur – in 2021 aangaande de Limes (de noordelijke grens van het Romeinse rijk). Unesco beslist dan of de Limes werelderfgoed wordt. Het Kanaal van Corbulo en Forum Hadriani hadden beiden een relatie met de Limes die destijds bij Leiden liep.

In 2022 is het 1900 jaar geleden dat de Romeinse keizer Hadrianus in het huidige Voorburg was en aan de Romeinse stad de naam Forum Hadriani gaf.

Voor het Masterplan bundelden de Archeologische werkgroep Leidschendam-Voorburg, de stichting ‘Mooi Voorburg’, de Historische vereniging Voorburg, de gemeente, de gemeente Voorschoten en de musea Swaensteyn en Huygens Hofwijck hun krachten. (foto’s: Ressiva)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter