Nieuws
Tram en metro naar station Voorburg

De plannen van de rijksoverheid, de metropoolregio Rotterdam Den Haag, de provincie en de gemeente Den Haag met de ontwikkeling van de Binckhorst en het gebied tussen de stations HS, CS en Laan van Nieuw Oost Indië, hebben grote gevolgen voor station Voorburg. Daar zal in de toekomst weer een tramverbinding met Den Haag komen, mogelijk ook een metrolijn met Rotterdam.

De plannen voorzien in een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding via de Binckhorstlaan naar Den Haag Centrum. Aan de Voorburgse kant zijn er twee varianten voor een voortzetting: via de Prinses Mariannelaan naar het station Voorburg ( via het tracé van de voormalige tram 10), of via de Maanweg naar station Voorburg.

In het eerste geval zal de oude trambaan geheel vernieuwd moeten worden. Bovendien is de nieuwe generatie trams zwaarder en breder. De vraag is of dat vervoer wel past in de dichtbebouwde Mariannnelaan, Laan van Middenburg en het Westeinde.

Wordt voor de Maanweg gekozen, dan zal het tracé via het open gebied tussen de Tuinluststraat en de Utrechtsebaan lopen. Dat zou ten koste kunnen gaan van Scouting Livingstone-Miriam en het speelterrein Opa’s veldje.

De metroverbinding met Rotterdam zou vanaf het treinspoor bij station Voorburg via een bocht moeten afslaan richting de Maanweg. Daartoe zijn ingrijpende werken op het station nodig en moet er bovendien een nieuw viaduct voor de metro gebouwd worden.

Er is echter nog een ander idee in omloop: de metrolijn reeds bij Nootdorp laten aftakken om middels een tunnel in de Binckhorst bovengronds te komen. Dat is echter een zeer  dure oplossing.

Vanaf station Voorburg kunnen reizigers nu nog met de buslijnen 26 en 28 naar de Binckhorst en verder Den Haag in. Dat kan echter alleen in spitsuren.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter