Nieuws
Sociale woningbouw ‘op slot’

In de eerste helft van 2018 hebben de woningcorporaties in de regio Haaglanden, waaronder Leidschendam-Voorburg, 89 nieuwe sociale woningen neergezet. Tegelijkertijd werden er 96 sociale woningen verkocht. Dat blijkt uit gegevens van de sociale verhuurders in de regio. Het gaat dan om 15 corporaties die actief zijn in negen gemeenten. In de regio Haaglanden zijn er 509.700 woningen. Daarvan zijn er 167.200 in handen van corporaties. Zij registreerden in de eerste zes maanden van dit jaar 56.039 woningzoekenden. De wachttijd voor een woning ligt inmiddels bij 52 maanden (dik vier jaar). Veel corporaties zitten in financiële problemen. Het vervroegd aflossen van leningen uit het verleden (met hoge rente) kost hen veel geld omdat de rente laag is en banken hoge boetes vragen voor die vervroegde aflossingen. Dat geld kan dus niet in de bouw van woningen gestoken worden. Er is vaak ook geen geld voor het verduurzamen van woningen. Met andere woorden: het beperken van het energieverbruik door isolatie dan wel gebruik van niet-fossiele brandstoffen. De coalitie belooft de bouw van honderden sociale woningen in Leidschendam-Voorburg in de komende jaren. Bovendien zouden afspraken met woningcorporaties in positieve zin aangepast moeten worden: meer woningen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter