Nieuws
Stilzwijgen over bouwplan Herenstraat

De gemeente hult zich in stilzwijgen over het bouwplan achter de gevel van Herenstraat 42 in Voorburg, beter bekend als het plan-Waaijer. Vandaag loopt de termijn af waar binnen de gemeente en Waaijer een intentieovereenkomst hadden moeten tekenen. Die  termijn is al twee keer eerder naar de toekomst verschoven.

Het plan-Waaijer voorziet in de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, de bouw van een nieuwe supermarkt voor Hoogvliet en woningbouw in het gebied tussen Herenstraat, Sionstraat, Raadhuisstraat en Vlietstraat. De ideeën stammen uit 2016. Hoogvliet Beheer zou het hele project bekostigen.

De gemeente heeft een reservering op de voorkant van het nog bestaande oude raadhuis Herenstraat 42. Het plan was om hier een nieuwe vergaderzaal voor de gemeenteraad te vestigen inclusief de griffie en werkkamers voor de fracties van de politieke partijen.

De huidige coalitie wil echter dat de gemeenteraad in Huize Swaensteyn, Herenstraat 72-74, blijft. Als men de reservering op Herenstraat 42 opgeeft zou Waaijer dit deel kunnen betrekken bij zijn bouwplan.

Op vragen over de deal met Waaijer weigert de gemeente in te gaan. Dat betreft ook het lot van de intentieovereenkomst. De woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen stelt dat er nog steeds met Waaijer wordt gesproken maar levert geen informatie over de intentieovereenkomst.

De intentieovereenkomst vervalt indien deze niet op tijd getekend wordt, dan wel de betrokken partijen besluiten de termijn daarvoor te verlengen.

Omwonenden maakten eerder bezwaar tegen de massaliteit van het bouwplan. Daarop paste Waaijer het ontwerp aan. Volgens diezelfde omwonenden komen de gemeente en Waaijer er onderling niet uit; reden voor het stilzwijgen nu.

De gemeente kan volgens deskundigen zo’n 5 miljoen euro verdienen door verkoop van de grond voor het bouwplan. Probleem is echter dat de gemeente niet alle grond in handen heeft. Tegelijkertijd stijgen, door krapte op de bouwmarkt, de bouwkosten voor Hoogvliet Beheer.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter