Nieuws
Politie: Een grillige start van 2019

Een grillige en drukke start van het nieuwe jaar, zo noemt de politie het verloop van Oud en Nieuw. De Haagse plaatsvervangend korpschef Henk van Essen vindt het onbegrijpelijk dat het geweld tegen politiemensen is verdubbeld. ,,Blijkbaar vindt een groep het normaal om zich te misdragen en vuurwerk te gooien naar politieagenten en hulpverleners. Dat is onacceptabel.” De Oudejaarsnacht kent meer incidenten dan vorig jaar. Het aantal incidenten gerelateerd aan vuurwerk steeg in vergelijking met vorig jaar met 12 procent. Het aantal agenten dat geconfronteerd werd met geweld nam toe van 27 naar 59. Er zijn tijdens de jaarwisseling 328 aanhoudingen verricht, 41 minder dan het voorgaande jaar.

Er was dit jaar een toename van het totaal aantal incidenten van 8,9 procent. Deze stijging is terug te zien bij het aantal incidenten in relatie tot (zware) mishandelingen/ bedreigingen (+12,2 %), vernieling en zaakbeschadiging (+8,5%), brand/ontploffing en vuurwerk (+12%). Het aantal vechtpartijen, openbare orde verstoringen (-23,4%) en assistentie aan hulpverleners (-0,6%) daalde. Ook het totaal aantal aanhoudingen is ten opzichte van de vorige jaarwisseling afgenomen. Wel zijn er meer mensen aangehouden in verband met brand/ontploffing en vuurwerk.

Henk van Essen: ,,Het hele beeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie, laat zien dat de jaarwisseling drukker is geweest dan vorig jaar. Ook is er een duidelijke toename van onveilig gedrag aangaande vuurwerk.”

Uit de voorlopige cijfer s blijkt dat het  aantal slachtoffers van geweld tegen hulpverleners zoals ambulance en brandweer, iets daalde ten opzichte van vorig jaar  Het aantal politiemensen dat te maken kreeg met geweld verdubbelde daarentegen. De genoemde cijfers hebben betrekking op de periode van 31 december 2018 00.00 uur tot en met 1 januari 2019 08.00 uur.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter