Burgemeester Klaas Tigelaar heeft , samen met de familie Meines, een kunstwerk voor Nederlands verzetsheld Ted Meines onthuld. Daarbij was ook drager van de militaire Willemsorde, Marco Kroon, aanwezig.  Meines was, naast verzetsman, medeoprichter van het Veteranenplatform en grondlegger van het Veteranenbeleid in Nederland. Hij woonde in Leidschendam-Voorburg. Op 24 december 2016 overleed de heer Meines op 95-jarige leeftijd.

De gemeente wil Ted Meines eren door hem een blijvende plek in de gemeente te geven. Het beeld (hoofd met militaire pet) is te vinden in het plantsoen bij het kruispunt J.S. Bachlaan en de Verzetsheldenstraat in Leidschendam. Het kunstwerk is in nauwe samenwerking met de familie en de gemeente tot stand gekomen en is gemaakt door de Voorburgse kunstenaar Guido Sprenkels. Op de grote foto het hele gezelschap met uiterst rechts de kunstenaar Guido Sprenkels. De andere foto’s tonen de burgemeester en mevrouw Sonja Meines, dochter van Ted.

Burgemeester Tigelaar hamerde op de noodzaak het verhaal van onze geschiedenis, het verzet en de verzetshelden te blijven vertellen. Sonja Meines had lovende woorden voor kunstenaar Guido Sprenkels die haar vader had neergezet zoals de familie zich hem ook herinnert. Ze zei er trots op te zijn, dat hij haar vader was. Marco Kroon stelde dat Ted Meines er altijd was voor de veteranen. Het standbeeld noemde hij ’terecht en verdient’.

Het was voormalig GBLV-gemeenteraadslid Walter Rosbenders die in 2017 tijdens een vergadering van de gemeenteraad de suggestie opperde een gedenkteken voor Meines in de gemeente te realiseren. (foto’s Ot Douwes)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter