De collectie van Museum Swaensteyn is aangevuld met een wel heel bijzonder object. Een zilveren bokaal die in 1882 door de gemeenteraad werd aangeboden aan toenmalig burgemeester Bucaille. Dit als dank voor het feit dat hij prinses Marianne had weten te overreden met een substantiële bijdrage het nieuwe gemeentehuis van Voorburg aan de Herenstraat 42 mogelijk te maken. Burgemeester Klaas Tigelaar nam de bokaal – een langdurig bruikleen – namens Museum Swaensteyn in ontvangst.

 De bokaal, die zich vermoedelijk al lange tijd niet meer in Voorburg bevond, werd de afgelopen zomer te koop aangeboden via de internationale veilingsite eBay. Dit trok de aandacht van Wibo Schepel, nadat hij als zoekterm ‘Voorburg’ had ingetikt. De naam die op de bokaal staat. Voor 550 pond mocht hij zich de nieuwe eigenaar noemen. Een koopje. Vooral toen bij onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de lokale historicus Kees van der Leer, bleek dat de datum die in de bokaal is gegraveerd, 12 oktober 1882, verwees naar de dag waarop de Voorburgse gemeenteraad voor het eerst vergaderde in haar nieuwe behuizing. De bokaal werd daarmee een historisch object.

Wibo Schepel, een Voorburger met een passie voor geschiedenis en politiek, heeft de bokaal vakkundig laten restaureren alvorens deze aan het museum in bruikleen te geven. Deze straalt daarom alsof hij nieuw is. Aan de achterzijde van de bokaal zijn de namen gegraveerd van de toenmalige gemeenteraadsleden die hebben bijgedragen aan het geschenk. Aan die namen zie je duidelijk dat in 1882 lid zijn van de gemeenteraad was voorbehouden aan ‘personen van aanzien’. Het was ook de tijd van vóór het algemeen kiesrecht. Een andere wereld.  Op de foto plaatst burgemeester Klaas Tigelaar  samen met Wibo Schepel de bokaal in de vitrine. ( Foto: Michel Groen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter