Nieuws
PvdA en D66: Antoniushove moet blijven

Ziekenhuis Antoniushove moet behouden blijven. Dat stellen coalitiepartij PvdA en oppositiepartij D66 aan de vooravond van een debat in de gemeenteraad over het ziekenhuis. De PvdA meent dat de gemeenteraad een en ander ook moet uitspreken.

Eind vorig jaar werd bekend dat de eigenaar van Antoniushove, ziekenhuisgroep  HMC, studeert op de mogelijke sluiting van Antoniushove én ziekenhuis Bronovo. Volgens PvdA-gemeenteraadslid Sangita Paltansing moet zorg toegankelijk, betaalbaar en dichtbij de inwoners zijn. Geluiden over een mogelijke sluiting van het Antoniushove brengen dit in gevaar. Het gemeenteraadslid wil dat B&W met de top van HMC in gesprek gaan over die plannen vanuit het standpunt dat Antoniushove niet dicht mag gaan.

,,We moeten rekening houden met alle scenario’s die door het HMC genoemd worden. Als raad moeten we ons standpunt hierover duidelijk maken. We hebben al geen huisartsenpost buiten reguliere tijden, ook de spoedeisende hulp is verdwenen. Nu staat ook het Antoniushove ter discussie. Hoeveel willen we nog aan zekerheid van zorg aan onze inwoners inleveren”, aldus Paltansing.

D66 vindt dat de zorg erbij gebaat is dat Antoniushove openblijft. Zo kunnen de inwoners van Leidschendam-Voorburg blijven rekenen op goede zorg, voorkomen we een desinvestering en verbeteren we de zorg voor patiënten. 

D66 vreest dat de aanrijtijden van de ambulances bij sluiting van Antoniushove langer worden. ‘Iedereen die enige kennis heeft van EHBO weet dat het cruciaal is voor de overlevingskans om een patiënt zo snel mogelijk op de operatietafel te hebben’, aldus de partij.

D66 maakt zich ook zorgen over de sociale component. Patiënten herstellen sneller als ze de nodige emotionele aandacht zowel van verpleging, maar vooral ook van familie en vrienden krijgen. Het wordt voor familie en vrienden een stuk lastiger om een zieke te bezoeken als alles in het Westeinde is geconcentreerd. De binnenstad van Den Haag is vanuit grote delen van Leidschendam-Voorburg slecht bereikbaar met de auto of openbaar vervoer, om nog maar niet spreken over de beperkte parkeergelegenheid bij Westeinde. Kortom, bezoekers van zieken moeten een behoorlijke inspanning plegen om op bezoek te kunnen. Dat leidt ongetwijfeld tot minder bezoek, en minder vrolijk bezoek.

Sluiting van Antoniushove zou bovendien leiden tot een desinvestering van vele vele miljoenen die bij sluiting door het riool wordt gespoeld. Geld dat verzekerden en belastingbetalers met zijn allen hebben opgebracht, aldus D66.

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter