Dit is het overzicht van de voorstellingen in Theater Ludens in de week 11 tot en met 15 januari.

Vrijdag 11 januari : Concert De Eddy Zoëy Band : De geschiedenis van de popmuziek. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 19,50. In ‘Van Boudewijn de Groot tot Lil’ Kleine’ neemt Eddy Zoëy je mee op reis door de Nederlandstalige popgeschiedenis. Eddy Zoëy en zijn formidabele band laten alle iconische liedjes horen, die inhoudelijk stáán, voor exact die tijd. Een avond van jeugdsentiment en -op z’n minst- mee-neuriën (hoogstwaarschijnlijk; hard meezíngen), want ‘Van Boudewijn de Groot tot Lil’ Kleine’, is één groot feest van herkenning! Eddy vertelt gepassioneerd. De Nederlandse taal in de popmuziek, er is veel over te doen; sommigen háten het, anderen wíllen niet anders. De reden? Muziek in je moerstaal komt harder binnen en dat kan enorm confronterend zijn. Wanneer een lied in ’t Nederlands wordt gezongen, kún je niet om de inhoud heen. Eddy gaat in op de inhoud en tijdsgeest van alle liedjes die ze spelen. Van de keurige jaren 50 (‘Ik hou van jou, blijf je trouw’), naar ’t rock-‘n-roll van de jaren 60 (‘Kom van dat dak af’), van de politiek verantwoorde jaren 70 (‘Meneer de President’), naar het Nederpop in de jaren 80 (‘Is dit alles’), van het niks-aan-de-hand in de jaren 90 (‘Het is een nacht’) naar ’n eigenwijs decennium van deze eeuw (‘Watskeburt’) door naar het nú van ‘Drank & Drugs’. En dit is nog maar een béétje van wat voorbij komt! Niet alleen onze muziek verandert (orkest, rock-‘n-roll, rock, disco, punk, dance), maar net zo duidelijk ook de thema’s én ons taalgebruik. Laat je meenemen op een pracht-trip door de tijd van het Nederlandstalige lied met onder andere: Doe Maar, Frank Boeijen Groep, Acda & De Munnik, Bløf, Het Goede Doel, André Hazes, Guus Meeuwis, Marco Borsato, Ramses Shaffy, De Dijk, The Scene, De Jeugd Van Tegenwoordig, Nielson, Van Dik Hout, Boudewijn de Groot, Peter Koelewijn, Ronnie Flex; álles komt voorbij in deze supermix van het beste wat Nederland te bieden heeft gehad én nog te bieden heeft!

Zaterdag 12 januari:  Toneel / Solo Stories / Emma wil leven (try out). Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 17,50. Solovoorstelling gebaseerd op de indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius. Emma is slim, sportief, grappig… en weegt 40 kilo. Emma wil leven. Maar volgens haar ouders en artsen is ze ernstig ziek. En hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen? Actrice Lisse Knaapen stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven… Gebaseerd op de gelijknamige en indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius en op gesprekken met betrokkenen en (ervarings)deskundigen is ‘Emma wil leven’ een even intens als intiem portret, geschetst door de makers van ‘LEEF!’, ‘PAAZ’ en ‘Ma’.

Dinsdag 15 januari: Matinee / Cinema + / West Side Story. Aanvangstijd: 13.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00. Musical van Jerome Robbins en Robert Wise. Met o.a. Natalie Wood, Richard Beymer, George Chakiris, Rita Moreno en Russ Tamblyn. Prachtmusical, al is het aanvankelijk merkwaardig om New Yorkse bendeleden te zien dansen en zingen in deze variatie op Romeo en Julia. De rollen van vooral Wood, Moreno en Chakiris zijn voortreffelijk, en de sha­kespeareaanse noodlotsdreiging is continu aanwezig, zodat de spanning overeind blijft. De rivaliserende families Montague en Capulet zijn vervangen door de witte straatbende The Jets en de Puerto Ricaanse Sharks. Puerto Ricaanse Maria (Wood) wordt verliefd op autochtone Tony (Richard Beymer), maar dat zien de bendeleiders niet zitten. Tien Oscars, waaronder die voor Beste Film.

Dinsdag 15 januari: Cinema + /Maria by Callas (Frankrijk 2018 – documentaire van Tom Volf). Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00. De jonge regisseur/fotograaf Volf reisde vier jaar lang de wereld af, op zoek naar archiefmateriaal van operadiva Maria Callas (1923-1977), om zo haar verhaal in haar eigen woorden te kunnen vertellen. Het resultaat is een intieme inkijk in het leven van wellicht de beroemdste operazangeres ooit. Die zich, zo zegt ze zelf, ondanks een leven lang ongekend succes, altijd klein voelde op momenten dat ze geen man aan haar zijde had. Volfs uitgangspunt is interessant, maar doordat we alleen Callas over Callas horen spreken, wordt enige bespiegeling wel gemist. De door Callas geschreven brieven worden voorgelezen door actrice Fanny Ardant.

U kunt kaarten bestellen via de website www.theaterludens.nlDe kassa is geopend van donderdag t/m zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Telefoon kassa: 387 11 68.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter