Nieuws
Wethouder: ‘Samen kijken naar behoud Antoniushove’

B&W en de gemeenteraad maken zich hard voor het behoud van ziekenhuis Antoniushove. Dat gebeurt door een gezamenlijke brief aan de top van de HMC-ziekenhuisgroep, eigenaar van het ziekenhuis (zie apart bericht op Vlietnieuws).

Daarnaast gaat wethouder Juliette Bouw (zorg) praten met de Raad van Bestuur bij HMC en met minister Bruno Bruins (volksgezondheid). De wethouder trekt in deze samen op met haar collega’s uit Den Haag, Wassenaar en Voorschoten. Vanuit de fracties in de gemeenteraad zullen de collega’s in de gemeenteraad Den Haag en in de Tweede Kamer aangezet worden actie te ondernemen.

Dat is de uitkomst van een door GBLV-gemeenteraadslid Bianca Bremer aangevraagd spoeddebat over het ziekenhuis. Eind vorig jaar lekte uit dat HMC de sluiting van Antoniushove, en Bronovo, bekeek. Op 24 januari wil HMC knopen doorhakken.

Volgens Bouw zijn B&W en de gemeenteraad het in deze helemaal met elkaar eens. ,,We kunnen niet aan de kant blijven staan’’, zo betoogde ze. ,,Goede zorg is onontbeerlijk voor onze inwoners. We willen geen verschraling van het aanbod. We moeten samen kijken hoe we Antoniushove kunnen behouden. Het zou een hele grote aderlating voor de gemeente zijn als het dicht ging.’’

De bestuurder erkende tegelijk dat zij er formeel niet over gaat. Ze bestempelde dat als ‘ellendig’. ,,We zitten ook formeel niet aan tafel. We kunnen alleen proberen iets van de besluitvorming te beïnvloeden.’’

In antwoorden op vragen van VVD-gemeenteraadslid Sabrina van den Heuvel stelde Bouw niets van de plannen van HMC geweten te hebben. In het laatste beraad met de HMC top op 18 september 2018 is er zijdens HMC met geen woord over gerept. Deze week wil Bouw in elk geval nog inzicht krijgen in de HMC-plannen.

Bianca Bremer noemde praten en brieven schrijven weliswaar ‘heel leuk’, zij riep echter ook op een echte vuist te maken. Wat zij daaronder verstond zei ze echter niet. CDA-gemeenteraadslid Stijn Strous zei ‘niet erg optimistisch’ te zijn aangaande de uitkomst van het HMC-beraad. Een verschraling dan wel verdwijning van zorg moet volgens hem echter voorkomen worden.

Natalie Reijnders (GroenLinks), Sangita Paltansing (PvdA) en Peter van Dolen (D66) pleitten allen voor het openhouden van Antoniushove, evenals Sabrina van den Heuvel (VVD). Van Dolen repte over ‘actief tegenstand bieden’, maar hij gaf geen aanduiding wat hij daarmee bedoelde.

Alleen Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP) deed niet mee aan het debat.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter