De gemeente heeft de deelname aan de stedenbanden met Konstancin-Jeziorna (Polen, sinds 1991), Hranice (Tsjechië, sinds 1990) en Temecula (VS, sinds 1993) beëindigd. Voor het behoud waren alleen de oppositiepartijen GBLV, D66 en GroenLinks. Volgens de voorstanders van de afschaffing is er geen gemeentelijke bemoeienis met de stedenbanden nodig om de maatschappelijke activiteiten die in het kader van de stedenbanden plaatsvinden, door te laten gaan.

De drie stedenbanden vallen onder een stichting waarbij er voor elke stedenband afzonderlijk een werkgroep verantwoordelijk is. Volgens B&W zijn de stedenbanden te kenmerken als culturele/vriendschappelijke stedenbanden die vooral bestaan uit uitwisseling van groepen mensen: collega’s, verenigingen en vrienden. Uit Polen en Tsjechië komen bovendien jaarlijks kerstbomen. De gemeente wil zich nog gaan beraden op de vraag hoe in de toekomst om te gaan met internationale contacten. Oorspronkelijk wilde coalitiepartij VVD wachten met de afschaffing totdat dat beraad gevoerd was. Later gingen de liberalen ‘om’ en steunden zij toch het voorstel van B&W een einde te maken aan de stedenbanden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter