Nieuws
Wekelijkse afvalophaal start overal

Het weer wekelijks ophalen van afval start bij de laagbouw in de hele gemeente – behalve in Voorburg-Midden en het buitengebied van Stompwijk – eind deze maand. Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen bekend gemaakt. Van een gefaseerde invoering over de komende twee jaar is afgestapt. De wekelijkse ophaal kost de gemeente 1 miljoen euro.

In Voorburg-Midden geldt, als enige wijk in de gemeente, sinds eind 2017 Het Nieuwe Inzamelen: burgers scheiden afval zelf en dat wordt opgehaald; restafval brengen ze weg naar containers. Van dat systeem wordt dit voorjaar een evaluatie gemaakt. Daarna wordt bezien of er ook in deze wijk een ander afvalbeleid moet komen of niet. In het buitengebied van Stompwijk wordt nu eens per maand afval opgehaald. Dat wordt eens per twee weken.

Van Eekelen kondigde aan dat er rond zes containers aan de Mgr. van Steelaan in Voorburg, en rond vijf aan de Marcellus Emantslaan in Voorburg, een kunstmatig ‘tuintje’ wordt aangelegd (kunstgras en kunstbloemen) om zo het storten van afval naast de containers tegen te gaan. Het betreft een proef gebaseerd op een idee van het CDA.

Een GBLV-voorstel om grof vuil de dag nadat er over gebeld is door de aanbieder, op te laten halen, wordt niet omgezet in beleid. Het zou de gemeente 700.000 euro per jaar extra gaan kosten, zo gaf Van Eekelen aan. Dat geld heeft zij er niet voor over. Nu ligt grofvuil soms dagenlang op straat omdat Avalex het niet komt halen wegens een gebrek aan mankracht en auto’s, alsmede een slechte organisatie van het werk.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter