Mening
Minks wekelijkse column: Uiterjoon

,,Jansje zit in het Uiterjoon, hét bejaardencentrum der Scheveningers, ze heeft net haar honderdste levensjaar binnen gehaald, de wethouder bracht een bosje bloemen, groot feest!! Verjaardagskaarten hangen aan een roze lint langs de muur. Honderd, wie had dat ooit kunnen denken toen ze zestien was.

Uitzicht over duinen en zee, helmgraspollen wuiven, aanrollende  golven bruisen, gekrijs van dominante, langs scherende meeuwen. Tis allemaal prachtig, de hele dag dit levend zeegezicht. Fotoboeken met lang verdwenen en nieuw verschenen generaties liggen op tafel, een koude kop koffie staat nodeloos binnen handbereik, een boterham hagelslag heeft de hoop opgegeven. Er was toen één haven, jongens en mannen, plunjezakken op hun schouders, beenden stoer naar hun loggers. Al kuierend met vriendinnen keek ze heimelijk verliefd wanneer Arie passeerde, de zee nam hem, 17 was hij en zij ontroostbaar.

Het eeuwfeest, de wethouder, het uitzicht, dit alles gaat voor een groot deel aan haar voorbij, ze kijkt emotieloos voor zich uit en wijst af en toe verdwaast op de foto’s, praten doet ze zelden. Ze heeft zo’n blik die je aankijkt en toch ook weer niet, hulpeloos, machteloos, ze heeft er duidelijk genoeg van, ze is moe, doodmoe. Soms, plots een helder moment, al worden deze met de dag zeldzamer: ‘de kisten waren op’ of ‘ze zijn me vergeten’, zijn dan uitspraken die de hunkering naar een einde verraden.

Zuidwester storm, regen striemt het raam, ’ tis donker. Het weer, de zee, zij veranderen eigenlijk nooit, al honderd jaar niet. Het belletje van de pendule tingelt glashelder door haar kamertje, acht uur, de zuster legt haar op bed en knipt het grote licht uit. Ze sluit zachtjes de deur, Jansje staart in het flauw, dansend schijnsel van de nepkaars, tik tak, tik tak, tik tak, …………………………………

Uiterjoon: eindboei van een visnet, zeg maar even een zware dobber.”

(Tekstverantwoording: Mink Out. Meer: www.conck.nl)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter