,,In het Damcentrum is het al sinds oudejaarsavond een grote bende! Niet door achtergelaten vuurwerk, maar door gedumpt afval. De milieustraat aan het Molenpad is verplaatst. Dit zonder duidelijke communicatie. Op de voormalige locatie is geen enkele verwijzing te vinden. Het gevolg is een tsunami van afval door het centrum heen. Dit ligt er inmiddels een week(!).

Meldingen bij de gemeente en Avalex halen tot op heden niets uit. Ook hier weer komt het échte afvalprobleem aan het licht: het interesseert de verantwoordelijken blijkbaar niet. Anders zou er toch wel echte actie ondernomen zijn? Het is zo frustrerend dat er niets gebeurt.

Inwoners zijn het inmiddels spuugzat. Onlangs besloot de gemeenteraad in te stemmen met het collegevoorstel een miljoen euro(!) gemeenschapsgeld te spenderen om het afvalprobleem in onze gemeente ‘op te lossen’. Wat veel inwoners betreft een nepoplossing. Inmiddels is gebleken dat het probleem namelijk niet zit in het wekelijks of tweewekelijks ophalen van een kliko met restafval. Het echte probleem zit hem in de houding en mentaliteit van een kleine groep inwoners, de verantwoordelijke ambtenaren van de gemeente en Avalex!

De echte oplossing is dus veel goedkoper en levert zelfs nog geld op: handhaven! Lik op stuk beleid. Iedereen die afval verkeerd aanbiedt verbaliseren. Posten bij de ‘hotspots’. Betrap mensen op heterdaad of trek een zak open op zoek naar de herkomst van de zak. Daarnaast Avalex heel erg kort houden. De service eisen die met ze is afgesproken. Ondergronds container vol? Binnen een uur legen! Op het gemeentehuis zitten een aantal (ingehuurde) duurbetaalde projectleiders. Deze hebben de situatie totaal niet een beeld. Laat staan de juiste houding om de problemen echt op te lossen. Dit is namelijk al eerder gebleken uit opmerkingen van de projectleider ‘Het Nieuwe Inzamelen’.

Ik denk dat het miljoen dat nu gespendeerd wordt aan de verkeerde oplossingen veel beter anders ingezet had kunnen worden. Laten we stoppen met afdragen aan Avalex en een flinke korting bedingen omdat er een wanprestatie geleverd wordt. Neem een paar fanatieke handhavers in dienst met als enige speerpunt de afvalaso’s keihard aanpakken. Het einde is definitief zoek wanneer we de huidige (ram)koers blijven volgen. Het is niet uit te leggen dat alle inwoners van onze gemeente (financieel) moeten lijden onder het gedrag van sommigen, ongeïnteresseerdheid en mismanagement. Doet iets!”

(Leon de la Croix)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter