De Stichting Stedenbanden Leidschendam-Voorburg is verbijsterd over het optreden van de burgemeester en de gemeenteraadsfracties die vóór opheffing van de stedenbanden hebben gestemd. De gemeenteraad heeft in de vergadering van 8 januari een einde gemaakt aan de al meer dan 25 jaar bestaande stedenbanden met Hranice in Tsjechië en Konstancin-Jeziorna in Polen (Er was ook nog een stedenband met Temecula in de VS, red.). De stedenbanden organiseren  sinds jaar en dag allerlei uitwisselingsactiviteiten op het gebied van cultuur, sport en onderwijs. De kerstboom voor de Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg is bijvoorbeeld een jaarlijks cadeau van de gemeente Hranice. De formele stedenband tussen de gemeente Leidschendam-Voorburg en de beide gemeenten in Polen en Tsjechië geven de beide werkgroepen onder de Stichting Stedenbanden de mogelijkheid om dit te organiseren, zonder dat gemeentelijke ambtenaren zich hiermee bezig hoeven te houden.

Voorzitter van de werkgroep Hranice, Frans van Veen, vindt het optreden van de burgemeester onbegrijpelijk: ,,Burgemeester Tigelaar heeft de gemeenteraad een voorstel gestuurd waarin hij het doet voorkomen alsof er capaciteit van de gemeente aan de stedenbanden moet worden besteed. Dat is dus helemaal niet het geval. Het enige wat we van het college en de burgemeester verwachten is niet meer dan het protocollaire fatsoen om bijvoorbeeld de Tsjechische of Poolse ambassadeur te ontvangen als die de gemeente bezoekt. Dat hebben we de gemeenteraad ook duidelijk gemaakt en leidde ertoe dat vanuit de gemeenteraad werd voorgesteld om eerst nog goed te kijken wat de gemeente met de stedenbanden wil.”

Tilly Zwartepoorte, voorzitter van de Stichting Stedenbanden, zag tot haar verbazing afgelopen week op de raadsagenda staan dat toch direct over het voorstel om de stedenbanden op te heffen werd gestemd. ,,Een poging om dat punt van de agenda te halen, strandde en bij de stemming bleek dat de coalitie van VVD, CDA, PvdA en CU-SGP de burgemeester volgde. Het verbijsterende was dat die partijen uitspraken dat de Stichting Stedenbanden vooral door moest gaan en dat de burgemeester natuurlijk wel bij formele ontvangsten aanwezig moest zijn. Door het vervallen van de formele stedenbandstatus is het fundament onder ons bestaan weggevaagd. GBLV, D66 en GroenLinks begrepen dat gelukkig wel. Maar met de kleinst mogelijke meerderheid is het nu afgelopen met de stedenbanden. De maatschappelijke inzet van betrokken inwoners die al meer dan 25 jaar bestond is hiermee door een bizarre actie van de burgemeester en een meerderheid in de gemeenteraad om zeep geholpen. Dit valt aan onze partnersteden niet uit te leggen.”

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter