Nieuws
Meting luchtvervuiling gestaakt

De metingen van de luchtkwaliteit op tien punten in de gemeente zijn gestaakt. Dit omdat het om een proef ging die tot augustus 2018 liep. Dat hebben B&W het GroenLinks-gemeenteraadslid Marie-Christine van der Gronde laten weten in antwoorden op vragen. Het raadslid verbaasde zich er over dat zij de gegevens van de tien meetpunten niet mee kon vinden op de site van de gemeente.

De gegevens werd verzameld en verspreid door Nationaal Smart City Living Lab. Uit de gegevens van augustus 2018 blijkt dat de luchtkwaliteit het slechtst was rond 09.00 uur ’s ochtends en het best tussen 15.00 en 21.00 uur. Rond negen uur zat er bij alle meetpunten zo’n acht microgram fijnstof per kubieke meter lucht. Tussen 15.00 en 21.00 uur was dat één microgram.

Volgens de rijksoverheid mag het daggemiddelde 50 microgram per kubieke meter lucht zijn; het jaargemiddelde 40 microgram. De wereld gezondheidsorganisatie WHO hanteert een maximum van 20 microgram fijnstof per kubieke meter lucht.

De tien meetpunten waren: Broekweg, De Tol, Essepad, Graaf Adolflaan, Horvettestraat, Lodensteijnenlaan, N14/Vlietweg, Prinsenhof, ’t Hert en tunnelmond N14.

Sinds mei 2018 loopt in de gemeente op een proef met sensoren bij particulieren (burgernet, initiatiefnemer de heer Kets), aldus B&W. Deze sensoren zijn ontwikkeld door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en beschikbaar gesteld door de provincie Zuid-Holland. De meetgegevens van sensoren zijn indicatief, omdat de betrouwbaarheid nog te onzeker is. Vooralsnog mogen alleen de metingen van de officiële (en prijzige) meetstations van het RIVM gebruikt worden voor toetsing aan de grenswaarden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter