Nieuws
Minister grijpt niet in bij HMC

Minister Bruno Bruins (VVD, volksgezondheid) is niet van plan in te grijpen nu de HMC-ziekenhuisgroep plannen maakt om één of twee van de drie ziekenhuizen die men in  de regio Den Haag heeft, te sluiten. Dat blijkt uit een brief van de bewindsman aan de Tweede Kamer. De bewindsman toont begrip voor de intenties van de ziekenhuisgroep. HMC heeft de ziekenhuizen Westeinde, Bronovo en Antoniushove.

Bruins heeft op 2 en 9 januari gesproken met de HMC-top. Op 10 januari sprak hij met de Haagse wethouder van zorg Kavita Parbhudayal, vier dagen later met wethouder Juliette Bouw.

De minister laat weten dat HMC drie redenen heeft voor de plannen: veranderende zorgvraag vanwege de vergrijzing; schaarste aan personeel; financiële afspraken om de groei in de zorgvraag terug te dringen.

Bruins kreeg van HMC niet de exacte inhoud van de voornemens te horen. Op 24 januari wil HMC een ‘voorkeursscenario’ bekend maken, zo stelt hij.

Bruins noemt het ‘goed’ dat HMC tijdig nadenkt over de zorg op langere termijn. De minister stelt dat zorg anders georganiseerd moet worden: dichter bij huis, minder specialistische zorg, meer inzet van de techniek (eHealth).

De zorg zal zich volgens Bruins moeten verplaatsen van de ziekenhuizen (medische specialisaties) naar huisartsen en wijkverpleegkundigen. De schaarste aan personeel blijft de komende jaren bestaan, zo schrijft de bewindsman.

Bruins stelt dat de patiënt ten alle tijden voorop moet staan. Tegelijk zal die er aan moeten wennen dat de zorg anders wordt dan hij gewend was, en op een andere plek wordt gegeven.

De minister heeft HMC gevraagd met alle belanghebbenden te communiceren en hen te betrekken bij de besluitvorming. Dat geldt ook voor bewoners en gemeenten. Hij zegt er zelf actief op te zullen letten of HMC dat doet.

Bruins schrijft dat de plannen van HMC gezien moeten worden binnen de brede ontwikkelingen in de zorg die effecten hebben op het ziekenhuislandschap.

De minister heeft het Rijksinstituut voor  volksgezondheid (RIVM) laten kijken naar de effecten van de sluiting van spoedeisende hulp en verloskunde in de ziekenhuizen Bronovo, Westeinde of beiden. De reistijden voor patiënten zullen daardoor met maximaal zes minuten toenemen. De norm dat de zorg binnen 45 minuten bereikbaar is, wordt echter niet overschreden.

Als alternatieve zorglocaties noemt RIVM: Haga ziekenhuis Den Haag, Reinier de Graaf Delft, Langeland ziekenhuis Zoetermeer en LUMC Leiden. Bronovo is nu voor zo’n 60.000 mensen het dichtstbijzijnde ziekenhuis, Westeinde is dat voor 397.000 mensen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter