Vanaf vandaag tot en met zondag 20 januari voert ProRail werkzaamheden uit op 25 locaties rond Schiphol. Dat is nodig om het druk bereden spoor naar de luchthaven in goede conditie te houden. De werkzaamheden hebben veel impact op het treinverkeer van, naar en via Schiphol, dus check vóór vertrek de Reisplanner.

,,Het spoor rond Schiphol wordt zeer intensief gebruikt en moet goed worden onderhouden. Soms vernieuwen we ook delen van het spoor, want dat is aan slijtage onderhevig. In de komende vier dagen combineren we zoveel mogelijk werkzaamheden rond de luchthaven Schiphol. Op 25 locaties tussen Leiden, Schiphol en Sloterdijk werken honderden mensen aan het spoor en dat is een uitdagende klus op het gebied van logistiek en coördinatie. En het sluitstuk van een groot onderhoudsproject rond Schiphol. Alles om het spoornetwerk in topconditie te houden”, aldus een woordvoerder van ProRail.

,,In vier dagen tijd vernieuwen we onder andere 200 meter spoor bij Hoofddorp. Het oude spoor wordt eerst weggehaald en daarna opnieuw aangelegd, inclusief dwarsliggers en ballast. Daarnaast vernieuwen we een aantal wissels. En we bouwen twee splinternieuwe wissels, om ruimte te maken op het spoor. De seinen en spoorbeveiliging moeten daarop worden aangepast. Ook de bovenleiding wordt meegenomen: we vervangen 10 kilometer. Verder werken we in de Schipholtunnel aan veiligheidsvoorzieningen. En station Schiphol Airport krijgt een nieuwe elektriciteitsvoorziening. Alles bij elkaar een ingrijpende operatie. Maandagochtend 21 januari moet alles klaar zijn.”

Tot en met 20 januari rijden er geen treinen, maar bussen op het traject Schiphol Airport-Leiden. Intercity direct rijdt niet op het traject Amsterdam Centraal-Rotterdam. Op zaterdag 19 en zondag 20 januari is Schiphol helemaal niet per trein bereikbaar. Dan rijden ook op de trajecten Amsterdam Sloterdijk/Amsterdam Zuid-Schiphol Airport en Diemen Zuid-Duivendrecht bussen in plaats van treinen. Voor overstappende reizigers op Amsterdam Sloterdijk en Schiphol zet NS kruiers in om hen te assisteren met hun bagage. Daarnaast helpen extra NS-medewerkers op de stations om reizigers naar de bussen te verwijzen.

Door de centrale ligging van Schiphol geldt op diverse trajecten in Zuid- en Noord-Holland alsook Flevoland een aangepaste dienstregeling met omreizen, extra overstappen en soms ook minder treinen. NS zet bussen in tussen Schiphol Airport – Leiden, Schiphol Airport – Amsterdam Sloterdijk en Diemen Zuid – Duivendrecht. Bij de halte staan in- en uitcheckpalen. Op het traject Amsterdam Bijlmer Arena – Amsterdam Zuid – Schiphol Airport kunnen reizigers ook gebruikmaken van de R-net bussen. Daarvoor checken zij in en uit bij de busvervoerder. Voor de metro geldt eenzelfde regeling. Reizigers wordt geadviseerd hun reis van tevoren te plannen via de NS Reisplanner op ns.nl of de NS app. In het reisadvies is een schatting opgenomen van de extra reistijd. Deze bedraagt circa 15-45 minuten

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter