ING en Rabobank moeten de financiering van de palmolie-industrie staken. B&W moeten hen daar in een brief toe oproepen. De reacties van de banken moeten ter kennis worden gebracht van de gemeenteraad.

Dat is de strekking van een motie die is opgesteld door oppositiepartij GroenLinks. Er is steun voor van GBLV en D66 (beiden ook oppositie) alsmede van coalitiepartij ChristenUnie-SGP. Daarmee is er een raadsmeerderheid.

In de motie wordt verwezen naar berichten dat beide banken, alsmede ABNAmro, betrokken zijn bij misstanden in de palmoliesector. De banken hebben in 8 jaar tijd 4,9 miljard euro in de sector gestoken. Zo hebben zij meegewerkt aan 118 misstanden bij veertien bedrijven.

De indieners van de motie wijzen op grove schendingen van mensenrechten, het stelen van land van de lokale bevolking, het kappen van tropisch regenwoud en de effecten van dat kappen op het klimaat.

De gemeente maakt gebruik van ING en Rabobank. Gezien op het beleid inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid moet de gemeente nu actie richting beide banken ondernemen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter