Straatroven, woninginbraken, overvallen en andere vormen van veelvoorkomende criminaliteit namen in 2018 in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag af. Ook loste de politie een groot aantal zaken op. De meeste cijfers over het politiewerk in 2018 worden bekend gemaakt in het jaarverslag dat in mei verschijnt. Op data.politie.nl is al wel het aantal in 2018 geregistreerde misdrijven terug te vinden. Dit aantal daalde in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag met zo’n zesduizend naar 85.753. Deze daling is in lijn met de landelijke trend.

De daling van de geregistreerde criminaliteit is te zien bij alle zogenoemde veelvoorkomende criminaliteit in de regio. Zo registreerde de politie vorig jaar 4.395 woninginbraken, tegenover 5.374 in 2017. Ook het aantal gevallen van zakkenrollerij (daling van 2.040 naar 1.346), straatroof (van 389 naar 328) en overvallen (van 101 naar 92) nam in 2018 af ten opzichte van het jaar ervoor. Meest opvallende hierin is de daling van het aantal overvallen in onze regio; landelijk was er sprake van een lichte stijging van zo’n vier procent.

In 2018 beantwoordden de medewerkers van 0900-8844 in de regio zo’n 400.000 telefoontjes. De medewerkers in de noodhulp handelden in 2018 zo’n 29.130 zogenoemde prioriteit-1 incidenten af. Bij prioriteit-1 incidenten gaat het om spoedeisende incidenten. Dit kan gaan om levensbedreigende situaties. Maar bijvoorbeeld ook om zogenoemde heterdaadjes, waarbij de politie snel een dader kan aanhouden.

In noodsituaties doet de politie er alles aan om zo snel mogelijk aanwezig te zijn. Meestal lukt dat binnen een periode van drie tot tien minuten. In 87,7 procent van alle spoedmeldingen was de politie binnen vijftien minuten ter plaatse. Dit is iets lager dan in de afgelopen jaren. Een reden hiervoor is niet te geven. In totaal kwamen afgelopen jaar in het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag zestien mensen om het leven door een misdrijf. In dertien van deze zaken werden een of meer verdachten aangehouden. Daarnaast wordt van twee andere overlijdens nog onderzocht of het gaat om natuurlijke overlijdens, of dat er mogelijk toch sprake is van een misdrijf.

,,Op klassieke criminaliteit, zoals woninginbraken en straatroof, boeken we tot nu toe goede resultaten”, zegt politiechef Paul van Musscher. ,,Maar de veiligheidsvraagstukken veranderen, onder andere door digitalisering en internationalisering. Internetoplichting, kinderporno of witwassen van geld via digitale betaalmethoden vragen steeds meer onze aandacht en de resultaten zijn moeilijker te meten. Internationalisering brengt toenemende vluchtelingenstromen, migratiecriminaliteit, mensenhandel en ook polarisatie en radicalisering met zich mee. Als politie moeten wij flexibel kunnen inspelen op deze veranderende criminaliteit. Daarnaast blijft ook  veelvoorkomende criminaliteit t een van de aandachtspunten van de politie, waarbij voorrang wordt gegeven aan incidenten waarbij mensen slachtoffer zijn geworden. Feit is dat we kritisch moeten kijken hoe en op welke wijze wij onze mensen en middelen inzetten. Hoe dragen wij bij aan een veiligere samenleving op zowel nationaal als lokaal niveau? We gaan daarbij veel meer kijken naar het effect van onze inzet, naar het resultaat dat wij boeken. Cijfers blijven belangrijk, maar zijn niet leidend.”
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter