Nieuws
Vragen over toegankelijkheid stembureaus

De PvdA maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van stembureaus in de gemeente. Dit nu op 20 maart de verkiezing voor Provinciale Staten en waterschappen wordt gehouden en op 23 mei voor het Europese parlement.

Sinds 1 januari zijn gemeenten wettelijk verplicht alle stembureau’s toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Indien dat niet zo is moet de gemeenteraad daarover vooraf geïnformeerd worden.

PvdA’er Coen van Hoogdalem wil nu van B&W weten welke maatregelen er zijn getroffen om toegankelijkheid voor mensen met een beperking van stembureaus te waarborgen. Ook vraagt hij wanneer B&W van plan waren de gemeenteraad en de inwoners te informeren.

Van Hoogdalem wijst erop dat mensen met een beperking zich tijdens het stemmen mogen laten bijstaan door een lid van het stembureau of een door hen aan te wijzen persoon. Ook dat aspect moeten B&W in de voorlichting over de verkiezing meenemen, aldus de PvdA’er.

Daarnaast wil hij dat B&W de voorzitters van de stembureau’s nog eens apart attenderen op de rechten van mensen met een beperking die komen stemmen. ,,Mensen met een beperking hebben er immers recht op dat zij ongehinderd en zonder discussie hun stem kunnen uitbrengen’’, aldus Van Hoogdalem.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter