Mening
U zegt het maar: Schoenmakers

Zaten er maar meer schoenmakers in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg! Die worden namelijk, blijkens het spreekwoord, opgeroepen dat ze bij hun leest moeten blijven. Daar lijken onze lokale volksvertegenwoordigers niet helemaal van op de hoogte te zijn. Er zijn genoeg lokale kwesties om tijd en energie in te steken, maar de ambities reiken blijkbaar verder. Bij hun leest blijven ze allerminst.

Een raadsmeerderheid vindt namelijk dat de banken ABN AMRO, Rabobank en ING moeten stoppen met het financieren van de palmolie industrie. GroenLinks, GBLV, D66 en CU-SGP roepen daar in een motie toe op. O ja, de gemeente heeft een bankrekening bij de Rabo en ING. Dus moeten de wethouders maar weer eens lastig gevallen worden. 

Zozo, de partijtjes komen met een motie waarover de gemeenteraad vanavond beraadslaagt. Daar zullen ze van gesidderd hebben op de hoofdkantoren van de banken toen het nieuws binnenkwam. Het is als een lopend vuurtje rondgegaan op de communicatie afdeling die nieuws en berichten op sociale media monitort. ,,Jongens, ik heb hier een bericht van Vlietnieuws.nl. De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg keurt ons beleid af! Ze zijn tegen financiering van de palmolie industrie!” Zwetende medewerkers verzenden e-mails met hoge prioriteit en vergaderruimtes worden geboekt voor spoedoverleg.

Bovenstaande schets van de reactie bij de banken is – uiteraard – verzonnen. Gold dat ook maar voor de motie van deze fracties. Die is namelijk echt. Wat trekken GroenLinks en consorten hier een grote broek aan. Zien we de fractievoorzitters Jeroen van Rossum, Frank Rozenberg, Jacco van Maldegem en Kees Verschoor met spandoeken demonstreren bij de lokale vestigingen van deze banken? Rondjes lopen op het Julianaplein, terwijl ze ,,Rabo NEE. ING NEE. Palmolie NEE!” scanderen? Met de overige fractieleden er in polonaise achteraan om warm te blijven?

Of blijft het weer bij een symbolische motie? Moet vast lekker voelen: je sociale geweten weer even sussen en de media halen met een o zo ferm standpunt om te laten zien hoezeer je deugt. Applaus hoor, jongens en meisjes. Wat een standpunt! Wat een daadkracht! Wat een motie!  Hartverwarmend dat de lokale volksvertegenwoordiging zo bezig is met het verder verbeteren van onze mooie gemeente.

Dat roept bij mij, als inwoner van deze gemeente, echter wel de nodige vragen op. Want waar waren GroenLinks en consorten bij de discussie over het salaris van de topman van ING vorig jaar? Blijkbaar vonden ze die exorbitante verhoging wel prima. Die staat genoteerd. Valt me toch tegen van die linkse partijen in de raad dat ze dat niet hebben veroordeeld. En waar kan ik de moties terugvinden over het besluit van Rabobank om te stoppen met het sponsoren van wielrennen? Wat vond onze gemeenteraad dáár eigenlijk van? En laten we vooral de bankencrisis niet vergeten! Welke moties zijn er toen ingediend? Kan dat eventueel alsnog? Ik kijk uit naar een groot debat waarin de raad nog een keer terugkijkt op deze crisis en reflecteert op de leerpunten van toen.

En waarom zou deze raad zich beperken tot de banken? Waarom heb ik GroenLinks en GLBV nog niet gehoord over het afschieten van herten in de Oostvaardersplassen? Dat vraagt toch minstens om een motie. En wat vindt D66 Leidschendam-Voorburg eigenlijk van de terugkeer van de wolf in Nederland? Waar blijven die raadsvragen? Ik zie Jeroen van Rossum al ijverig schrijven, tongetje uit de mond, aan een motie over de grensmuur van Trump. Daar moet Leidschendam-Voorburg echt iets van vinden. Dat zal Trump leren! En heeft Frank Rozenberg zich al uitgesproken over de benaming van Noord-Macedonië? Die man heeft werkelijk overal een kritische mening over (behalve over zijn eigen functioneren als wethouder) dus dat wordt binnenkort een exclusief interview op Midvliet, schat ik zo in. Goethe schreef ooit: ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister’ (in de beperking toont zich eerst de meester). Dat is een les die veel leden van de gemeenteraad, Rozenberg en Van Rossum voorop, eens ter harte zouden moeten nemen.

Het zal wel vergeefse hoop zijn. Dan bij de volgende gelegenheid dat we mogen stemmen, maar voldoende mensen kiezen die wèl hun beperkingen kennen. Mensen die verstandig zijn en zeggen: ‘schoenmaker, blijf bij je leest!’

(Adriaan Brink)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter