Nieuws
Spoedeisende hulp Bronovo dicht

Inwoners van Leidschendam-Voorburg die spoedeisende hulp (SEH) nodig hebben kunnen vanaf medio dit jaar niet meer terecht bij ziekenhuis Bronovo. De SEH daar gaat dicht. Men moet dan naar ziekenhuis Westeinde. Ook de huisartsenpost in Bronovo sluit.

Dat blijkt uit de toekomstplannen van de HMC-groep met de ziekenhuizen Westeinde, Bronovo en Antoniushove die gisteren zijn gepresenteerd. Bronovo gaat tussen 2022 en 2024 dicht. Tot die tijd wordt de zorg overgeheveld naar Westeinde en Antoniushove. Die ziekenhuizen blijven beiden bestaan.

Begin 2017 gingen de SEH en huisartsenpost in Antoniushove dicht. Destijds werden inwoners van Leidschendam-Voorburg naar Bronovo en Westeinde verwezen. Ambulances rijden patiënten nu al rechtstreeks naar Westeinde.

De voornemens van HMC zien er per ziekenhuis zo uit:

  • Antoniushove: Uitbreiding aantal bedden. Uitbreiding aantal operatiekamers. Uitbreiding poliklinieken in verband met komst planbare zorg vanuit Bronovo. Uitbouw van oncologie in samenwerking met Leids universitair medisch centrum,
  • Westeinde: Uitbreiding aantal bedden met 80. Uitbreiding aantal parkeerplaatsen met 200. Komst Moeder&Kindcentrum vanuit Bronovo. Grootschalige renovatie van alle verpleegafdelingen en intensive care. Uitbreiding spoedeisende hulp en operatiekamers,
  • Bronovo: Gaat vanaf medio 2019 in het weekeinde dicht (open van maandag 06.00 uur tot vrijdag 18.00 uur). Spoedeisende hulp gaat dicht. Voor huisartsenpost wordt nieuwe plek gezocht. Moeder&Kindcentrum naar Westeinde. Nieuwe opzet van ouderen- en chronische zorg in samenwerking met de betrokkenen. Tussen 2022 en 2024 afbouw van de poliklinieken en planbare zorg. Uiterlijk in2024 sluiting.

Volgens HMC-topman Paul Doop zijn de ingrepen nodig om goede zorg in de Haagse regio nu en in de toekomst haalbaar, toegankelijk en betaalbaar te houden. Hij verwees ook naar de wijzigingen in de gezondheidszorg zelf: de veranderende zorgvraag door de vergrijzing, de verandering van zorg als gevolg van technologische innovaties, een toename aan chronische zorg, een tekort aan gespecialiseerd zorgpersoneel en de 0%-volumegroei voor ziekenhuizen vanaf 2022 (ziekenhuizen krijgen niet meer geld voor meer patiënten).

De plannen worden niet gedragen door Renée Barge lid van de raad van bestuur en directrice van Bronovo. Zij is uit het bestuur gestapt en verlaat HMC per 1 augustus.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter