Hij was actief bij de jeugdopleiding van de VSV Tonegido, de KNVB en ADO Den Haag: Paul van Lith. Sinds maart 2018 woont en werkt de Voorburger echter in China bij de voetbalclub Beijing Sinobo Guoan. In De ADO Post vertelt Paul zijn verhaal.

,,Sinds 31 maart ben ik in Beijing aan het werk bij Beijing Sinobo Guoan als Director Operations Youth Academy. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de gehele administratie en organisatie van de opleiding van Beijing Guoan. In het begin was mijn functie Director Administration maar dat dekte niet helemaal de lading en bovendien vond ik dat ik niet Director Administration kon zijn als ik geen Chinees kan lezen en schrijven. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor (toch) de administratie, de school, de teammanagers en het complex. In totaal werken er binnen de afdeling waar ik actief ben 13 mensen op full time basis.

Begin 2017 is Sinobo Group eigenaar geworden van Beijing Guoan en heeft Li Ming aangesteld aan CEO. Via mijn contact met hem ben ik met Beijing Sinobo Guoan in aanraking gekomen en is daar uiteindelijk een driejarig contract van gekomen. Toen ik begon was de opleiding net met de ontwikkeling begonnen en was uitgebreid met een O15 en O16 team buiten de al aanwezige O17, O19 en het reserve elftal. Verder waren er extra mensen aangenomen om de opleiding verder te ontwikkelen.

Ik ben eerst begonnen om iedereen via dezelfde visie en structuur te laten werken en dat was en is best lastig. Maar wij maken daar goede progressie mee. Er waren bijna geen procedures en de elftallen werkten veelal zelfstandig zonder veel samenwerking. Ik ben begonnen met het uitwerken van functieomschrijvingen, een weekschema en een jaarplanning. Verder ben ik veel procedures gaan uitwerken zodat alles voor iedereen duidelijk wordt. Ik heb hierbij veel steun van Ren Haojian, die mij assisteert, perfect Engels spreekt en alles voor mij in het Chinees vertaalt. Alles leg ik vast in een ‘Guidebook’ en inmiddels bestaat dit boekwerk uit bijna 200 pagina’s in Engels en Chinees. Het is de leidraad hoe we in de opleiding willen werken.

Gelukkig is er sinds half mei ook een Hoofd Opleiding bijgekomen in de persoon van Patrick Ladru. Patrick Ladru is verantwoordelijk voor het technische gedeelte van de opleiding. We hebben, in samenwerking met Li Ming en Zhang Zhijun (het hoofd van de gehele opleiding), de missie, visie en doelstellingen verder uitgewerkt. Daar is een doelstelling uitgekomen hetgeen inhoud dat Beijing Sinobo Guoan binnen 10 jaar de beste opleiding van China moet worden en kan concurreren met Europese opleidingen. Een mooie doelstelling hetgeen de uitdaging alleen maar groter maakt. Beijing Sinobo Guoan is een erg warme club waarbij mijn collega’s me aan alle kanten helpen om samen de doelstellingen te halen. Ik voel me inmiddels erg thuis bij de club.

Inmiddels maken we goede stappen met de opleiding. Echter, we moeten van ver komen en veel inhalen om de doelstelling te bereiken. De opleiding van Beijing Sinobo Guoan traint bij het Paralympisch Centrum in Beijing waar de Paralympische Spelen van 2008 zijn gehouden. De wedstrijden van de jeugd worden gespeeld op een complex dat op 45 minuten rijden ligt en het reserveteam speelt zijn thuiswedstrijden weer aan de andere kant van Beijing. Hierdoor is het niet mogelijk om veel betrokkenheid met elkaar te krijgen.

Daarom hebben we dit voor het seizoen 2019 gewijzigd. Alle wedstrijden en trainingen worden gehouden en gespeeld op het Paralympisch Centrum. Op dit complex hebben we de beschikking over 3 grasvelden en 1,5 kunstgrasveld hetgeen voldoende is op dit moment. De club is in gesprek om in Beijing een nieuw (eigen) complex aan te leggen. Het vinden van een geschikte plek is erg lastig in Beijing, maar ik ben er zeker van dat het gaat lukken. Het hebben van een eigen complex is wel essentieel om de doelstellingen van de club te halen. Op het huidige complex hebben we een aantal wijzigingen aangebracht die bij de opleiding van ADO Den Haag vrij normaal zijn. Zoals kleedkamers, verlichting op het trainingsveld en het kunstgrasveld. Verder zijn we bezig met een camerasysteem, sportscode voor de videoanalyse en zijn we een softwaresysteem aan het implementeren. Dit moet allemaal per 1 maart gerealiseerd zijn.

Mijn werk verricht ik meestal op het stadion en anders op het Paralympisch Centrum. Hier hebben we echter geen volwaardige kantoorruimte en maken we gebruik van de enkele omgebouwde hotelkamers. Geen ideale situatie, dus zijn we bezig om een bestaand gebouw op het complex om te bouwen tot kantoorruimte. Zodoende kunnen wij allemaal bij elkaar werken hetgeen de effectiviteit en productiviteit verbetert. Dit gebouw moet ook op 1 maart klaar zijn.

Onze oudere spelers wonen allemaal intern op het Paralympisch Centrum en dat is soms best lastig voor hen. Ze zijn veelal op zichzelf aangewezen. Om hen meer te helpen hebben we de rol van de teammanagers uitgebreid en meer teammanagers aangenomen zodat de spelers op sociaal gebied en bij studie beter kunnen worden begeleid. Ook hebben we meer recreatieactiviteiten gepland en breiden de opleiding uit met een wasafdeling zodat de spelers hun spullen niet zelf meer hoeven te wassen. Ook deze wasafdeling moet op 1 maart 2019 zijn gerealiseerd.

We houden voor alles een datum van 1 maart 2019 aan omdat onze teams dan weer terugkeren op het Paralympisch Centrum na trainingskampen en toernooien. Vanwege het weer is het niet mogelijk om goed te trainen in Beijing en daarom vertrokken onze teams begin december naar Kunming in Zuid-West China waar het in de winter 15 tot 20 graden is. Met een korte vakantie rond oud- en nieuw blijven onze spelers daar tot eind januari tot het Chinees Nieuwjaar (Lentefestival) begint. Na het Lentefestival hebben ons reserveteam en O19 elftal nog een trainingskamp in Spanje en gaan de andere teams naar Kunming terug of naar Japan. Rond 1 maart gaan onze teams dan weer trainen op het Paralympisch complex en rond 1 april start de competitie.

Sinds augustus is de opleiding uitgebreid met een O12, O13 en O14 team. Verder zijn er plannen om in 2019 of 2020 de opleiding verder uit te breiden met een O8, O9, O10 en O11 elftal. Om spelers voor deze elftallen te vinden zijn we gestart met een scoutingafdeling. Deze bestond nog niet en werden de elftallen gevuld via open dagen. Dat we hierdoor talent misliepen is duidelijk en daarom moeten we qua niveau van onze teams nog wat stappen maken.

De scoutingafdeling is daar erg belangrijk voor. Om scouts te werven hebben we 40 kandidaten geselecteerd die op een advertentie hadden gereageerd. Voor die kandidaten hebben we een scoutingscursus geregeld met daarbij een theorie- en een praktijkgedeelte. Leuk om te vermelden is dat ADO Den Haag heeft geholpen hierbij in de personen van Roger Huygen en Michel Schouten die als scouts aan de jeugdopleiding van ADO Den Haag zijn verbonden en onze kandidaatscouts hebben begeleid tijdens deze cursus en hebben geholpen een selectie te maken. Scouten in Beijing is niet eenvoudig. Er zijn weinig velden en clubs en de afstanden (en vooral het verkeer is druk) zijn groot waardoor scouts niet veel wedstrijden per dag kunnen bekijken. Desondanks hebben we er alle vertrouwen in dat door deze nieuwe stappen het niveau van onze spelers omhoog gaat en ons dichter bij de doelstelling brengt.

Om speler bij Beijing Sinobo Guoan te kunnen zijn moeten spelers onder de 16 jaar geregistreerd zijn bij een school in Beijing. In praktijk houdt dit in dat we alleen maar spelers uit Beijing in onze opleiding kunnen opnemen omdat je niet geregistreerd kunt worden op een school in Beijing als je niet uit Beijing komt. Verder stopte de school voor onze spelers rond hun 15/16 jaar als ze klaar waren met Junior Highschool. Andere grote Chinese clubs hebben een eigen school of werken goed samen met een school waardoor ze wel goede spelers van onder 16 uit heel China kunnen halen.

Om deze situatie te veranderen voor onze spelers en scouting zijn we bezig om ons schoolprogramma te verbeteren zodat onze spelers goede toekomstkansen hebben. Voor de nieuwe O12, O13 en O14 hebben we een samenwerking met een Junior Highschool alwaar onze spelers wonen en les hebben en voor de oudere spelers zijn we gestart met Engelse lessen en andere cursussen zodat dit hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot als ze geen profvoetballer worden. Het doel is om een eigen school (of samenwerking) te hebben met een aangepast sportprogramma zodat we onze spelers kunnen opleiden totdat ze Senior Highschool hebben gedaan en ze de volgende stap kunnen maken in hun leven als ze bij ons geen profvoetballer kunnen worden. Bovendien kunnen we dan ook spelers van alle leeftijden scouten, zodat het niveau van de opleiding beter wordt. Op dit gebied is er nog een lange weg te gaan omdat dit in China heel anders geregeld is. Veranderingen gaan moeilijker dan in Nederland maar ik heb er vertrouwen in dat dit ook gaat lukken.

Waar de opleiding nog volop in ontwikkeling is, is het eerste elftal een van de toonaangevende teams in de Chinese Super League (CSL). Het afgelopen seizoen, dat net is afgelopen, is Beijing Guoan vierde geworden in de competitie na lange tijd aan kop te hebben gestaan. Op 30 november won Beijing Guoan wel de Chinese beker. Een belangrijke prijs want hiermee heeft Beijing Sinobo Guoan een plek in de poulefase van de Asian Champions League afgedwongen. Thuiswedstrijden speelt Beijing Sinobo Guoan in het Workers Stadium in Beijing, dat plaats biedt aan 55.000 toeschouwers. Bij alle wedstrijden is het stadion goed gevuld en bij de topwedstrijden meestal uitverkocht.

De eerste weken heb ik in een hotel gewoond vlakbij het Workers Stadium. Sinds half april zit ik een mooi appartement, dat ik vond in het centrum van Beijing. Dat centrum is erg leuk, het wonen hier bevalt me goed. De cultuur in China is anders dan in Nederland en dat is soms even aanpassen. Dat gaat overigens prima. De taal is wel erg lastig, zonder tolk is het niet te doen. Ik heb inmiddels wel Chinese les, verder dan wat zinnen spreken kom ik helaas nog niet.

Binnen Beijing heb ik voldoende aanspraak. Er werken enkele Nederlanders bij Beijing Guoan en verder ben ik lid van de Nederlandse Vereniging in Peking waardoor ik ook landgenoten ontmoet. Op dinsdag is er altijd klaverjasavond hetgeen leuk is. Ook heb ik Chinese vrienden die mij steeds meer introduceren in het Chinese leven en de Chinese (eet)cultuur. Mijn familie is inmiddels in Beijing langs geweest en de ook bij ADO Den Haag bekende Michel Schouten, Romeo Castelen en Melissa Frieser hebben Beijing bezocht. Vanaf april staat er weer een aantal bezoeken van vrienden en familie op het programma. Dat is erg prettig, want hoewel het leven me in Beijing erg bevalt mis je bepaalde dingen in Nederland wel. Dat weegt overigens niet op tegen de mooie ervaring die ik hier mag meemaken.

Ik heb 20 jaar bij ADO Den Haag mogen werken. De club zit in mijn hart. Vanuit China volg (en kijk ik voor zover mogelijk) de wedstrijden van het eerste elftal en de jeugd. Voor mij is het prettig dat Yuning Zhang nu bij ADO Den Haag speelt want daardoor is er veel meer aandacht voor ADO Den Haag in China en worden de wedstrijden van het eerste live uitgezonden via de grootste voetbalapp van China. Verder speelt de zoon van Li Ming bij de opleiding en praten we daardoor ook over ADO Den Haag. Ik heb nog regelmatig contact met diverse mensen van ADO Den Haag. Dat is erg leuk want ik voel me nog steeds erg betrokken bij de club.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter