In Foto Atelier BW5 loopt op dit moment de foto-expositie ’Fantastic Moments with men and machines’ met foto’s van Petra Pierrette Berger. Petra Berger is geboren in Duitsland, heeft bijna 30 jaar in Parijs geleefd en woont nu in Voorburg. Haar foto’s in zwart-wit hebben de wereld van de klassieke auto’s, het concours d’elegance en bekende auto-evenementen als onderwerp. Petra Pierrette Berger studeerde in Kassel Frans en Visuele Communicatie. Parijs trok en daar raakte ze in de ban van de 2CV en van klassieke auto’s. Vanaf 1984 ging ze in Parijs wonen en gaf ze les in fotojournalistiek, exposeerde haar foto’s en werden haar foto’s ook in allerlei tijdschriften gepubliceerd.

Je hebt in al die jaren echt een naam in de autofotografie opgebouwd. Wat maken jouw foto’s zo bijzonder?

,,Wat mijn foto’s bijzonder maakt, is dat het niet alleen om de auto gaat, maar ook om het moment. Het is de auto in de scene van dat moment. Dat moment vastleggen waarin auto, publiek en achtergrond op het juiste moment samenkomen is waar mijn foto’s verschillen van een foto van een mooie auto. Daarnaast leggen mijn foto’s, ook omdat ik in zwart-wit werk,  vaak een sfeer uit de jaren ’50/’60 van de vorige eeuw vast. Die sfeer versterkt het verhaal dat mijn autofoto’s vertellen.”

Het juiste moment waar je het over had, zie je dat aankomen?

,,Bij het bezoeken van auto-evenementen is dat natuurlijk waar ik op heb gelet. Wat gebeurt er en wat zou er kunnen gebeuren. Het is dan afwachten of wat je hoopt dat er gaat gebeuren ook daadwerkelijk voor mijn lens verschijnt. Dat geluk moet je hebben en soms sta je minutenlang te wachten en gebeurt het niet. En toeval helpt ook. Eén van de foto’s op de expositie laat een 2CV zien waaraan wordt gewerkt met op de voorgrond een hond. De specifieke stand van de 2CV en van de hond maakt het een foto waarin zaken samen komen.”

Je foto’s laten prachtige auto’s zien van o.a. Alfa Romeo, Bugatti, BMW, Mercedes-Benz, Jaguar, Renault, Peugeot en de 2CV van Citroën. Ken je alle auto’s en modellen die je op straat of tijdens de auto-evenementen ziet?

,,Zeker niet! Ik ben geen autofanaat die alles van auto’s weet, maar als je jaren in de wereld van klassieke auto’s, races en concours d’elegance rondloopt dan weet je na een tijdje wel welke auto je voor je lens hebt. Ik ben een fan van de 2CV, maar in mijn foto’s heb ik heel veel andere auto’s vastgelegd. Misschien onderscheidt me dat ook wel van de echte autofanaat, die helemaal lyrisch is over één automerk en geen oog heeft voor andere merken.”

Van Kassel via Parijs naar Voorburg?

,,Tijdens een van de races kwam ik mijn man tegen, die ook foto’s maakte van auto’s. Vanwege het werk zijn we in Voorburg terecht gekomen. Daar ben ik nu docent Duits aan het Gymnasium Novum. Het fotograferen doe ik eigenlijk nauwelijks meer. De overgang van analoge naar digitale fotografie heb ik niet gemaakt. Ik koester mijn analoge camera en heel soms komt de camera nog eens voor de dag. Het is in ieder geval erg leuk om nu in Voorburg mijn werk te kunnen laten zien!”

De foto-expositie ’Fantastic Moments with men and machines’ met foto’s van Petra Pierrette Berger is tot en zondag 17 februari te zien in Foto Atelier BW5 aan het Zwartepad 5 in het Huygenskwartier Voorburg. Open op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag of op afspraak.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter