Nieuws
Winkelcentra moeten veranderen

De winkelcentra Julianabaan (Voorburg), Huygenskwartier (Voorburg) en Damcentrum (Leidschendam) moeten zich aanpassen nu het  koop- en vrijetijdsgedrag van de consument wijzigt. Dat staat in de Detailhandelsvisie die wethouder Astrid van Eekelen heeft opgesteld.

De gemeente blijft de drie genoemde centra en Leidsenhage/Mall of the Netherlands actief steunen. Voor de overige zeven winkelcentra (Frederiklaan Leidschendam, Mgr. van Steelaan Voorburg, Essesteijn Voorburg, Sweenslaan Leidschendam, Van Arembergelaan Voorburg, B. Ingenhoeslaan Voorburg en Rembrandtrotonde Voorburg) is die steun er niet. Stompwijk wordt niet genoemd.

Van Eekelen wijst erop dat winkelen nu ‘ontmoeten en beleven’ betekent. Koop- en vrijetijdsgedrag verandert, ook al door de vergrijzing en de opkomst van webwinkels. De structuur van de winkelcentra moet daarom een andere worden.

Er zijn nu zo’n 350 winkels in de gemeente. De inwoners doen 88 procent van hun dagelijkse boodschappen lokaal. Van de bestedingen valt 23 procent in Leidsenhage, 19 procent in Julianabaan, 5-6 procent in Huygenskwartier en Damcentrum. Niet-dagelijkse boodschappen haalt maar 42 procent van de inwoners lokaal. Gemeten in bestedingen gaat 23 procent naar Leidsenhage. De andere  drie centra komen samen op 12 procent.

Leidsenhage/Mall staat voor recreatief winkelen. Julianabaan is hét winkelcentrum voor Voorburg. Huygenskwartier is vooral een verblijfsgebied. Damcentrum staat voor dagelijkse boodschappen én horeca.

Julianabaan zal profiteren van de Haagse bouwplannen rond station Laan van Nieuw Oost Indië en op de Binckhorst (25.000 woningen), aldus Van Eekelen. Daarentegen krijgt dat centrum een klap van de Mall of the Netherlands. Door de ontwikkelingen op de Binckhorst krijgt ook het Huygenskwartier meer klanten. Het Damcentrum krijgt een impuls vanuit de woningbouw in dat gebied.

Op de Julianabaan is een concentratie van winkels nodig. Zaken die veel mensen trekken moeten vanaf de Julianalaan richting winkelcentrum. Er moet nagedacht worden over een derde supermarkt in het winkelcentrum. De parkeerplaatsen Frans Mortelmansstraat en Guido Gezellestraat moeten beter ontsloten worden. De vraag is wat te doen met de bibliotheek in het winkelcentrum, net als een herbestemming van gebouw en grond als de bibliotheek weggaat. Verder heeft het centrum meer groen nodig.

Het Huygenskwartier moet het toeristisch/recreatief profiel versterken. Er zijn betere parkeerroutes nodig. Er moet strakker gehandhaafd worden op laden en lossen op tijden als, en plaatsen waar dat niet mag. De ondernemers aan de Parkweg moeten betrokken worden bij ontwikkelingen in het Huygenskwartier net als vastgoedeigenaren.

In het Damcentrum moet het bestemmingsplan Damlaan worden herzien. In de Damlaan moeten wonen en werken een plek krijgen. Op het Damplein moeten op de begane grond van de oude flats dienstverleners komen. De verkeers- en parkeerproblemen vragen dringend om een oplossing. De relatie met de Vliet moet beschermd worden.

Later dit jaar wil de wethouder met een uitvoeringsplan komen. Ook beziet zij  een herziening van het horeca- en terrassenbeleid. Daarbij krijgt ‘blurring’ – het mengen van horecafuncties met andere zaken – een plek.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter