Nieuws
Zorgnormen blijven haalbaar na sluiting Bronovo

Ook met de sluiting van ziekenhuis Bronovo wordt in de regio Haaglanden nog ruimschoots voldaan aan de normen voor acute en veilige zorg. Dat heeft de HMC-ziekenhuisgroep bekend gemaakt.

Die normen zijn: Ambulances moeten na een oproep binnen 15 minuten ter plaatse zijn; negentig procent van de inwoners in een gebied moet binnen 30 minuten met de auto bij een huisartsenpost kunnen komen; patiënten die spoedeisende hulp of acute verloskunde nodig hebben, moeten binnen 45 minuten een ziekenhuis kunnen bereiken met een ambulance.

Medio dit jaar gaat Bronovo in de weekenden dicht. Na 2022 volgt gefaseerd de volledige sluiting van het ziekenhuis. Eerder maakte HMC al bekend dat de spoedeisende hulp in Bronovo ook medio dit jaar sluit. Patiënten moeten dan naar ziekenhuis Westeinde. HMC opent geen nieuwe spoedeisende hulp in ziekenhuis Antoniushove, zo laat HMC weten.

Waar de huisartsenpost van Bronovo heen gaat na de sluiting van de spoedeisende hulp daar, is nog niet bekend. ‘In overleg met de huisartsen en andere direct betrokkenen wordt een keuze gemaakt om de huisartsenpost (HAP) op Bronovo te houden of te verplaatsen naar een andere, goed toegankelijke locatie’, aldus HMC.

HMC geeft toe dat het proces rond de sluiting van Bronovo al enkele jaren loopt. Drie ziekenhuizen open houden was geen optie. ‘Zorg zal in de toekomst steeds meer plaatsvinden op plekken dichtbij mensen. Voor echt complexe behandelingen gaan patiënten dan naar een ziekenhuis. Daarom zet HMC in op locaties bij u in de buurt waar we samenwerken met huisartsen en andere zorgverleners. Voor complexe behandelingen kunt u naar een ziekenhuis. Deze beweging volgend is het niet meer nodig om drie ziekenhuizen te hebben’.

Volgens HMC zou het open houden van Bronovo een investering van 90 miljoen euro vergen omdat het ziekenhuis maar ‘beperkt’ is gerenoveerd. ‘Antoniushove is grotendeels al opgeknapt en ligt centraal in de regio met uitstekende OV-verbindingen (randstadrail 19 en tramlijnen 2 en 6). Het ziekenhuis is ook goed bereikbaar met de auto (dicht bij N14). Antoniushove heeft veel parkeerruimte, die – waar nodig – ook relatief makkelijk kan worden uitgebreid. Westeinde ligt het meest centraal en is de locatie waaromheen veel mensen wonen. Dit ziekenhuis is door de centrale ligging zeer goed bereikbaar voor de acute en hoogcomplexe zorg en beschikt over uitstekende OV-verbindingen: randstadrail 3 en 4 en tramlijnen 2 en 6’.

Bij Westeinde komt nog dit jaar een tijdelijke extra parkeervoorziening. In 2020/2021 wordt die vervangen door de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. HMC verbetert bovendien in samenwerking met de gemeente Den Haag de verkeerssituatie. Dat moet de doorstroming voor auto’s verbeteren op het tracé Lijnbaan – Westeinde – ingang parkeervoorziening.

Het huidige zorgaanbod van  Antoniushove verandert tot 2022-2024 niet. Wel zal komende jaren het Universitair Kanker Centrum (UKC), het samenwerkingsverband met het LUMC voor top oncologische zorg, verder worden uitgebreid. In de periode 2022-2024 verhuizen daarnaast de planbare ingrepen en een deel van de poliklinieken van Bronovo naar Antoniushove. De kliniek, de polikliniek en het operatiecomplex van Antoniushove worden de komende jaren verder vernieuwd. Ze bieden dan voldoende plaats aan de zorg die vanaf 2022 overkomt van Bronovo.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter