Nieuws
Verwachte rijtijd ambulance 5 tot 10 minuten

Een ambulance die met sirene en zwaailicht rijdt moet inwoners van Leidschendam-Voorburg binnen vijf tot tien minuten bij de spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuis Westeinde kunnen afleveren. Dat heeft een woordvoerder van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieuhygiëne (RIVM) laten weten in antwoorden op vragen van Vlietnieuws.

Op 14 januari zond minister Bruno Bruins (volksgezondheid) een bereikbaarheidsanalyse van het RIVM naar de Tweede Kamer aangaande de mogelijke sluiting van de ziekenhuis Bronovo en/of Westeinde. Dit naar aanleiding van uitgelekte plannen van de HMC-ziekenhuisgroep. In die analyse werd Leidschendam-Voorburg niet meegenomen omdat er geen SEH is in ziekenhuis Antoniushove.

RIVM stelt nu dat de rijtijden voor een ambulance vanuit Leidschendam-Voorburg naar een SEH in Bronovo dan wel Westeinde ongeveer even lang zijn. Na de SEH-sluiting van Bronovo medio dit jaar rest alleen Westeinde. De inwoners van Leidschendam-Voorburg zijn door het RIVM ook meegeteld in de 397.000 mensen die binnen het verzorgingsgebied van Westeinde vallen.

Uit de bereikbaarheidsanalyse bleek eerder dat de sluiting van een SEH in Bronovo of Westeinde betekende dat ambulances er één tot vier minuten langer over gingen doen om de SEH te bereiken, met uitschieters naar zes minuten. Voor 60.000 inwoners werd Bronovo aangemerkt als dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Als ‘uitwijkmogelijkheid’ voor een SEH in Bronovo dan wel Westeinde noemde RIVM het Haga-ziekenhuis in Den Haag (85 procent), gevolgd door Langeland in Zoetermeer (7 procent), Reinier de Graaf in Delft (6 procent) en LUMC in Leiden (2 procent).

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter