De restauratie van de historische muur van de Leidse tuin op landgoed Duivenvoorde is afgerond. De muur uit het einde van de 19de eeuw was erg in verval en werd in 2016 daarom verkozen tot project van het Restauratiefonds Duivenvoorde. De historische muur van de Leidse tuin bevond zich in slechte staat. Op sommige plekken werd de muur gestut om instorten te voorkomen. Ook waren op meerdere plekken de afdekkende dakpannen verdwenen, waardoor regenwater de muur binnendrong.

De Leidse tuin is een nuts- of moestuin uit circa 1879; het bouwjaar van de naastgelegen voormalige jachtopzienerswoning. Pas sinds enkele jaren is de tuin opengesteld voor publiek en sinds eind 2017 bevindt zich hier de Hof van Duivenvoorde. Er is een boomgaard geplant met verschillende soorten vruchtbomen en zijn er bloembedden en een kruidentuin aangelegd. Nu de muren zijn hersteld kan hier, zoals vanouds, weer leifruit in de luwte van deze ommuurde tuin worden geteeld. 

Met de publieksactie ‘Draag uw steentje bij’ kon men voor een bedrag van €10,- symbolisch een steen uit de muur rond de Leidse tuin adopteren. Daarnaast is er door de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds € 100.000 beschikbaar gesteld.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter