Nemen de gasten van bijenhotels een vliegende vlucht in Zuid-Holland? Als het aan de provincie ligt wel. De provincie geeft daarom gratis bijenhotels met zakjes bloemenzaad weg aan alle gemeenten en basisscholen in Zuid-Holland. Gedeputeerde Han Weber: ,,We moeten nu in actie komen voor de wilde bij. Samen kunnen wij zorgen voor meer bloeiende planten en nestgelegenheid. Wij bloeien zo met zijn allen op, natuur én mens, in het Zuid-Hollandse bijenlandschap.”

Bij het bijenhotel ontvangen de scholen educatiemateriaal van Nederland Zoemt. De kinderen leren zo meer over het belang van de bij voor de natuur. Het lijkt spannend bijen op het schoolplein, maar dat is het niet. De wilde bijen leven in tegenstelling tot de honingbijen alleen. Ze hebben geen bijenvolk om te verdedigen en steken daarom niet. Als ze per ongeluk prikken, dan is dit een klein prikje met geen allergische reactie. De kinderen ervaren dus geen hinder van de bijen.

Een bijenhotel is een door mensen gemaakte plek waar wilde bijen hun eitjes kunnen achterlaten. De moederbij zoekt in haar eentje een nestplaats in het bijenhotel. In elke cel legt ze een eitje. Dit doen ze bijvoorbeeld in holle stengels, zoals bamboe en riet of in gaatjes die in hout zitten. Gemeente en basisschool kunnen zich inschrijven voor een gratis bijenhotel. De gemeenten kunnen nog tot en met 14 februari inschrijven en de scholen tot en met 1 maart. Schrijf  hier in: www.zuid-holland.nl/bijenlandschap

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter