De provincie Zuid-Holland en projectinrichter Gispen gaan de komende 10 jaar de levensduur van het provinciale meubilair verlengen. In de 10 jaar durende aanbesteding verplichten provincie en Gispen zich om de levensduur van het bestaande meubilair te verlengen door onderhoud, reparatie, opknappen en onderdelen te hergebruiken. Lukt dat niet dan wordt het meubilair aangeboden buiten de organisatie voor hergebruik, bijvoorbeeld kringloopcentra. Nieuw meubilair dat toch moet worden aangeschaft, zal aan tal van circulaire eisen moeten voldoen, zoals modulair ontworpen of vrij van giftige stoffen.

Met de order voor Gispen zet de provincie de eerste stap naar een circulaire bedrijfsvoering zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu. ,,Juist omdat we ook extern werken aan een circulaire economie, is het goed je eigen interne organisatie circulairproof te maken en daar het maximale uit te halen. Met de aanbesteding voor het meubilair doen we dat.” De omgang met circulair meubilair vergt een geheel nieuwe manier van werken, zegt ze. ,,Vandaar dat de extra tijd nemen om deze samenwerking te laten slagen en we de aanbesteding voor 10 jaar hebben vastgelegd.”

In een circulaire economie dient afval als grondstof voor nieuwe producten met een nieuwe levenscyclus. En bestaande producten krijgen een opknapbeurt, zodat ze langer meekunnen. Zo worden afvalstroom kleiner en gaan ze in een kringloop functioneren.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter