Nieuws
B&W willen extra parkeergarage Damcentrum niet meer

B&W zien af van het voornemen om in Leidschendam-Centrum een extra parkeergarage te bouwen met 102 plaatsen. Er zijn andere mogelijkheden om de parkeerdruk te verlagen, aldus wethouder Juliette Bouw in een brief aan de gemeenteraad.

De parkeergarage had moeten komen onder Leytsche Hof, een bouwplan van Schouten en BPD, op de hoek van Oude Trambaan en Rijnlandstraat. In dat bouwplan was al een ondergrondse garage gepland voor bewoners. De idee was er een tweede laag aan toe te voegen voor niet-bewoners.

Bouw meldt nu dat Schouten/BPD de garage voor 6,2 miljoen euro zouden willen realiseren. Dat vinden B&W te duur. Bovendien is de garage niet meer nodig. En omdat Schouten/BPD snel duidelijkheid wilden, is nu d knoop doorgehakt.

Bouw presenteert een nieuwe ‘parkeerbalans’ voor Leidschendam-Centrum. Daaruit blijkt, zoals Vlietnieuws al eerder meldde, dat de parkeerdruk op door de weekse avonden (91 procent) en zaterdagavonden (98 procent) boven de norm van 90 procent liggen. Dat wil zeggen dat er nauwelijks meer een parkeerplek te vinden is.

De wethouder soms vervolgens een groot aantal maatregelen op die al veel langer besproken worden en grotendeels al bekend zijn:

  • Blauwe zone in parkeergarage Damplein en Zaagmolenstraat,
  • Grotere blauwe zone in hele gebied met maximaal twee ontheffingen per huishouden,
  • Een verwijssysteem naar lege parkeerplekken middels sensoren in het wegdek,
  • Verplicht gebruik deelauto’s bij nieuwe bouwprojecten,
  • Inzet deelauto’s voor andere bewoners,
  • Parkeerplekken maken in de Rijnlandstraat (middenberm), Bolder en Venestraat,
  • Parkeerplekken maken Rijnlandstraat-Noord en te zijner tijd op het stuk Damlaan-Rijnlandstraat als oude postkantoor weg is.

Met de uitvoering hiervan kan de parkeerdruk in het gebied met 29 tot 40 procent dalen, aldus Bouw. Ze wil alle voorstellen nu nader gaan uitwerken en deze zomer aan de gemeenteraad presenteren.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter