Activiteiten
Op Wereld Water Dag wordt de Vliet schoon gemaakt

Sinds 2009 maakt Stichting Aquarius elk jaar op Wereld Water Dag een rivier schoon. Dit jaar maakt men op dinsdag 22 maart het Rijn Schiekanaal (beter bekend als de Vliet), de Schie, de Maas en de Rotte schoon. Deze 45 km lange route verbindt 1,5 miljoen inwoners (wonen of werken), zes gemeenten (Leiden, Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Rijswijk, Delft en Rotterdam) en drie waterschappen. Onderweg krijgt men van de gemeente Leidschendam-Voorburg een lunch aangeboden.

Deze 45 km lange route kan men in een dag schoonmaken door de route op te delen in 24 etappes van elk zo’n 2 kilometer, waarbij om de 15 minuten een groep start. De eerste groep maakt 0-2 km schoon en start om 10:00, de tweede groep maakt 2-4 km schoon en start om 10:15, etcetera. In totaal kan men zo in 24 x 15 minuten = 360 minuten of te wel 6 uur de hele route schoonmaken.

Tijdens deze rivierschoonmaak richten de deelnemers zich hoofdzakelijk op de oevers, kades, parken, straten en wegen op maximaal 25 meter aan weerszijden van de route. Per kilometer verwacht men zo’n 4 kg afval  afval op te halen. Het vuil wordt in vuilniszakken verzameld, afzonderlijk gewogen en afgevoerd. Tijdens het afsluitende Schoon Water Feest zal Stichting Aquarius verder bekend maken hoeveel en wat voor soort afval per etappe/gemeente is verwijderd.

Om de 24 afzonderlijke etappe schoonmaak acties in goede banen te lijden is Stichting Aquarius nog op zoek naar evenzoveel sponsoren, ambassadeurs, vrijwilligers en sponsoren die zich over de beschikbare kilometers willen ontfermen. Vooral nu de drie waterschappen Rijnland met 13 km, Delfland met 18 km en Schieland en de Krimpenerwaard in aanloop tot de waterschapsverkiezing op 20 maart 2019 deze publieksvriendelijke rivier schoonmaak niet ondersteunen.

Op dinsdag 22 maart is er in Leidschendam-Voorburg van 12.00 tot 13.00 uur een Schoon Water LunchDe gemeente biedt op de Oude Sluis in Leidschendam, daar waar de twee waterschappen Rijnland en Delfland samen komen, een lunch aan. Hierbij vergeet de gemeente alle andere deelnemers aan de route niet. Na afloop krijgen deze deelnemers een stevige ontbijtkoek en een stuk fruit als dank.

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter