Nieuws
Taboeloos onderzoek Damcentrum kent taboes

Het ‘taboeloze’ onderzoek dat de coalitie laat doen naar de bereikbaarheid van en de doorstroming in het Leidschendamse Damcentrum, kent toch taboes. Twee maatregelen worden niet onderzocht: selectieve toegang tot  het gebied en tweerichtingsverkeer op de Oude Trambaan. Beide maatregelen speelden wel een rol in oplossingen die het vorige college van B&W bedacht.

Het uitsluiten van de twee opties bleek gisteravond tijdens een debat in de gemeenteraad. ,,Het taboeloze onderzoek kent wél taboes’’, aldus GBLV-fractieleider Frank Rozenberg.  Peter van Dolen (D66) verweet verantwoordelijk wethouder Juliette Bouw het coalitieakkoord te schenden waarin een taboeloos onderzoek is opgenomen.

,,Wat is een taboe?’’, reageerde wethouder Bouw, die verder sprak van ‘een misverstand’. Zij betoogde dat beiden zaken niet in een eerste onderzoeksfase aan de orde komen maar dat wel kunnen komen in een tweede fase. Rozenberg: ,,Wij kennen die eerste en tweede fase niet.’’

De selectieve toegang wordt nu niet meegenomen omdat die volgens B&W te ‘politiek gevoelig’ ligt en complex is. Bij de Oude Trambaan gaat het om de kosten van de benodigde werken. Rozenberg en Van Dolen wezen erop dat in deze kwestie alles politiek gevoelig is waarbij de GBLV-voorman de eventueel te bouwen nieuwe Vlietbrug noemde als toppunt van politieke gevoeligheid. En daar wordt wel onderzoek naar gedaan.

Bouw bestempelde het praten over politieke gevoeligheid en taboes als ‘woordspelletjes’. De selectieve toegang noemde ze als ‘zeer ingrijpend en complex’. Het invoering van tweerichtingsverkeer op de Oude Trambaan heeft weinig effect, levert problemen met de verkeersveiligheid op en is duur.

Rozenberg: ,,De gemeenteraad is niet geïnformeerd hoe het onderzoek vorm gaat krijgen. Wel zijn er twee vage brieven gestuurd, terwijl inhoudelijk al veel meer was te melden. De wethouder verschuilt zich nu achter de tweede fase van het onderzoek. Dan kunnen ineens de twee taboes wel worden meegenomen, maar dat zal als mosterd na de maaltijd komen. Een integrale afweging van varianten in de eerste fase kan immers niet worden gemaakt.”

,,De bereikbaarheid verdient onze aandacht, zoals ook elders in de gemeente, maar laten we dan wel op een objectieve en volledige wijze bepalen welke variant het uiteindelijk gaat worden. Het gaat uiteindelijk wel om gemeenschapsgeld dat we in het Damcentrum en elders in de gemeente aan bereikbaarheid besteden.”

Van Dolen: ,,Het wordt een selectief onderzoek.’’

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter