Nieuws
Actie voor Julianabaan gevraagd

Er moeten eindelijk maatregelen worden genomen om het winkelcentrum Julianabaan in Voorburg op te knappen. Dat stelden de gemeenteraadsleden Marien van Wijk (GBLV), Ron van Duffelen (CDA), Mahjoub Mathlouti (D66), Sangita Paltansing (PvdA) en Bart Eleveld (VVD) tijdens de behandeling van de Detailhandelsvisie in de gemeenteraad.

Verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen gaf aan dat de gemeente met alle betrokkenen praat maar dat die gesprekken niet erg soepel verlopen. Zij liet de gemeenteraad weten met informatie te komen zodra er iets mee te delen valt.

De wethouder verduidelijkte wel een zinsnede uit de visie waaruit kon worden opgemaakt dat de gemeente winkels uit de omliggende straten wilde verplaatsen naar de kern van Julianabaan. ,,Wij verplaatsen niemand. Het gaat erom dat wij bij leegstand flexibeler willen omgaan met de inrichting. Bijvoorbeeld kantoren of woningen. We hebben het dan over de randgebieden. De kern willen we vasthouden.’’

Vrijwel alle sprekers pleitten ervoor om bezoekers van de toekomstige Mall of the Netherlands ook te gaan verlokken naar andere winkelcentra in de gemeente te gaan kijken. Het gaat dan om Damcentrum, Huygenskwartier en Julianabaan.

Huygenskwartier en Julianabaan moeten ook gepromoot gaan worden bij nieuwe inwoners van Den Haag die op de Binckhorst en bij station Laan van Nieuw Oost Indië gaan wonen. Op beide punten plant Den Haag grootschalige woningbouw. Van Eekelen gaf aan dat de gemeente werkt aan een promotieplan inclusief website, bewegwijzering en banieren.

Over het bouwplan Herenstraat 42 – waar onder andere een nieuwe Hoogvliet supermarkt moet komen – zei Van Eekelen dat zij niets mee te delen had. Dat plan, gemaakt door Waaijer projectrealisatie en Hoogvliet Beheer, ligt er al sinds medio 2016.

Jeroen van Rossum (GroenLinks) uitte felle kritiek op de Detailhandelsvisie. Hij noemde het stuk conservatief  en mager met te weinig actie of ambitie. Tegelijkertijd zei hij dat er te veel winkels zijn in de gemeente, en te veel winkelcentra. Het gemeentelijk beleid zijn landelijke trends niet te keren, zo gaf hij aan. Hij riep B&W op met een nieuw stuk te komen: eerlijker met minder nadruk op de auto en meer op duurzaamheid, toegankelijkheid en innovatie.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter