Al op haar 6de wist Rosalyn van der Dussen dat zij later een topvoetballer wilde worden. Op haar 14de werd zij als jongste van het nieuwe beloftenteam binnengehaald bij ADO Den Haag Vrouwen. Op haar 17de had de talentvolle middenvelder net een overgang naar de hoofdmacht afgedwongen, toen een niet te genezen vorm van reuma haar het voetballen lang onmogelijk maakte. Dat de nu 19-jarige doorzetter op de weg terug is, bewees zij onlangs bij haar rentree op het veld.

Twee jaar geleden had Rosalyn van der Dussen in haar derde seizoen in het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen al haar Eredivisiedebuut gemaakt en zich verzekerd van promotie naar de A-selectie, toen zij zonder duidelijke oorzaak veel last kreeg van pijn en vocht in een enkel en knie. De uitkomst van medisch onderzoek kwam als een schok: Rosalyn bleek te lijden aan de ziekte van Bechterew, een ongeneeslijke vorm van reuma. ,,Reuma is wel het laatste waar je aan denkt als je 17 bent en aan topsport doet.”

Rosalyn prijst zich gelukkig dat zij onder behandeling kwam van een zeer positief ingestelde reumatologe. ,,Zij heeft vanaf dag één gezegd: jij gaat weer voetballen. Voor mij was dat heel belangrijk, want voetballer worden is altijd mijn droom geweest.” Het geloof in een terugkeer op het veld hielp Rosalyn op de lange weg om de ziekte de baas te worden. ,,Ik denk niet dat ik het anders had volgehouden.” Voor zij weer echt aan voetballen kon denken, moest eerst de juiste combinatie van medicijnen worden gevonden om de gevolgen van de ziekte te bestrijden. ,,Dat is moeilijk, omdat de medicatie bij verschillende mensen niet op dezelfde manier aanslaat. Bovendien hebben de medicijnen nog andere effecten, zoals een grotere vatbaarheid voor infecties.”

Alles bij elkaar duurde het een jaar voor de medicatie was gevonden waar Rosalyn echt baat bij had. In de tussentijd deed zij wat zij kon om haar conditie enigszins te onderhouden, zoals fietsen en oefeningen met fysiotherapeuten, en kreeg zij veel steun van haar ouders (,,vooral als ik in een dip zat”) en de staf van ADO Den Haag Vrouwen. ,,Uiteindelijk moet je het echter wel zelf doen.”

Bevrijd van ontstekingen en vocht in de gewrichten voelde Rosalyn zich in de zomervakantie voor het eerst weer goed. ,,Dat wil niet zeggen dat ik weer de oude was, want ik had al die tijd niet gevoetbald en je komt ook niet terug als de speler die je vroeger was. Maar ik kon in ieder geval weer gaan opbouwen.” De terugkeer op het trainingsveld voelde geweldig. ,,Daar heb je het allemaal voor gedaan.” Rosalyn realiseerde zich ook dat er in haar afwezigheid veel was veranderd. ,,In het team, aan de speelwijze en ook omdat meisjes die eerst na mij kwamen nu op mijn plek stonden.”

Nog lang niet pijnvrij (,,maar met pijn kan je trainen”) werkte Rosalyn stap voor stap aan haarcomeback. In oktober was het zover in een oefenwedstrijd van de beloften tegen RVVH. ,,Eindelijk weer het wedstrijdtenue aan en het veld op. Ik was van tevoren zenuwachtig, maar had er ook veel zin in.” Het ontging haar niet dat trainer Alex Scholte een traantje wegpinkte. ,,Het is fijn om te zien dat iemand zo intens met je meeleeft.” Rosalyn was over haar 30 minuten durende heroptreden niet ontevreden, maar was daarna wel helemaal gesloopt. ,,Dat gaat nu steeds wat beter. Je moet ook niet vergeten wat je aan medicijnen in je lichaam stopt.”

Na nog twee keer in actie te zijn gekomen in oefenduels, was het wachten op de terugkeer in de competitie. Zaterdag 9 februari was het zover op Houtrust in de wedstrijd van de Haagse beloften tegen VV Alkmaar. Rosalyn kwam in de rust in het veld en had niet lang nodig om haar stempel op de wedstrijd te drukken. Eerst scoorde zij zelf (,,bizar, want scoren doe ik niet zoveel’) en in blessuretijd lag zij met een steekpass aan de basis van de Haagse gelijkmaker. Voor Rosalyn is het vooral een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. ,,Niet alles gaat al zoals ik het wil, maar het gaat wel steeds een stapje beter. Het gaat er nu vooral om weer wedstrijdritme op te doen, want zo krijg je het snelst je oude gevoel terug en word je beter. Mijn belangrijkste doel nu is om weer topfit te worden en ook weer eens minuten te maken in het eerste, als het niet dit seizoen is, dan maar volgend seizoen.”

In de play-offs om het landskampioenschap speelt ADO Den Haag Vrouwen aanstaande vrijdag 22 februari thuis tegen PEC Zwolle. De bal wordt in het Cars Jeans Stadion om 19.30 uur aan het rollen gebracht.

(tekst Roeland Gelink. Foto Peter Looijen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter