De gemeente heeft medio 2018 een overeenkomst met kringloopwinkel Het Goed inzake de tewerkstelling van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt opgezegd, zonder de consequenties in beeld te hebben. Met de opzegging verviel namelijk ook een akkoord van afvalbedrijf Avalex met Het Goed. Dat leverde Het Goed in 2018 nog 113.500 euro op.

Dat blijkt uit een memo dat wethouder Nadine Stemerdink aan de gemeenteraad heeft gezonden. Het was niet de eerste ‘misser’ van de gemeente. In 2009 ging met bij het sluiten van de overeenkomst met Het Goed inzake de tewerkstelling uit van oude regels waardoor die overeenkomst ongeldig was. Het Goed werd daardoor jaarlijks opgezadeld met een tekort van 90.000 euro. Dat bedrag hoest de gemeente sindsdien op.

Avalex haalt bij Het Goed spullen die men niet verkoopt. In 2018 ging het om 408.000 kilo gescheiden afval. Dat ophalen kostte Avalex 38.750 euro. Die kosten kreeg men echter ruimschoots vergoed door de gemeente. In 2018 kreeg Avalex 114.000 euro voor die dienst. Waarom er veel meer aan Avalex werd betaald dan de feitelijke kosten meldt Stemerdink niet.

De wethouder heeft het management van Het Goed voorgesteld de tewerkstelling van nu nog twee mensen met afstand tot de arbeidsmarkt voor te zetten maar te bekostigen voor Het Goed. Er zou wel een overgangsperiode van een jaar kunnen gelden zodat Het Goed zich op die toestand kon voorbereiden.

Zonder een akkoord tussen Het Goed en de gemeente vervallen de afspraken met Avalex. Volgens de wet mag de onderneming geen afval ophalen bij bedrijven. Met andere woorden: Het Goed blijft met een berg onverkochte spullen zitten.

Ondertussen heeft Het Goed ook te horen gekregen dat men voor 1 oktober de twee hallen aan De Star (nummer 9 en 17) moet ontruimen. Nummer 9 is eigendom van Schouvest b.v., een krachtenbundeling van Schouten bouw en het Amsterdamse Amvest (ontwikkelaar). Nummer 17 was eigendom van een inwoner van Leidschendam doch die is eind 2018 overleden. Aan wie zijn familie de hal heeft verkocht is onduidelijk.

In de gemeenteraad is geopperd Het Goed te laten verhuizen naar de voormalige bibliotheek aan het Fluitpolderplein in Leidschendam. In het pand huist echter het ID College dat er, wegens plaatsgebrek in de eigen school, lessen geeft.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter