Het bestuur van de Stichting Stedenbanden heeft een brief op poten gezonden aan de gemeenteraadsleden van Leidschendam-Voorburg. Daarin vraagt men aandacht voor de wijze waarop het college van B&W, in casu de burgemeester, op dit moment ,,als een olifant door de porseleinkast de betrekkingen tussen Leidschendam-Voorburg en Konstsancin-Jeziorna schaadt, de Polen schoffeert en ook de leden van werkgroep Konstancin-Jeziorna en het bestuur van de Stichting Stedenbanden Leidschendam-Voorburg in een bijzonder ongemakkelijke situatie heeft gebracht. Wij hebben het vermoeden dat ook de gemeente Hranice in Tsjechië dezelfde ondiplomatieke benaderingswijze ten deel gaat vallen.”

Via een publicatie van Vlietnieuws heeft de stichting begrepen dat het de bedoeling van de burgemeester is om door middel van bezoeken, brieven en geschenken de gemeenten Konstancin-Jeziorna in Polen, Hranice in Tsjechië en Temecula in de Verenigde Staten op de hoogte te brengen van de beëindiging van de stedenbanden.

,,De burgemeester vermeldt niet de beschamende email die vanuit het college van B&W aan Konstancin-Jeziorna is gestuurd . De email was bedoeld voor het gemeentebestuur van Konstancin-Jeziorna, maar is verstuurd aan de werkgroep stedenbanden in Polen. Dit heeft daar tot zeer onthutste reacties geleid.”

,,De voorzitter van de Leidschendamse-Voorburgse werkgroep Konstancin-Jeziorna kreeg van zijn Poolse counterpart vragen als: Wat is er gebeurd? Is het een kwestie van geld? Is het een kwestie van mankracht? Beide vragen konden wij met een simpel ‘nee’ beantwoorden. Op de vraag waarom dan beëindigen, moesten wij het antwoord schuldig blijven. Voor uw helderheid: onze werkgroepvoorzitter was niet op de hoogte van de door uw college verstuurde email en werd overvallen door de reacties van de Poolse werkgroep. Wij maken daaruit ook op dat van een zorgvuldige afwikkeling van uw akkoord om de stedenbanden op te heffen door het college in casu de burgemeester, in onze richting geen sprake is.”

,,Het beschamende van de email is ook gelegen in de volkomen ondiplomatieke, naïeve en de zonder gevoel voor protocol of inlevingsvermogen wijze waarop de email is geschreven. Zo gaat men met elkaar in buitenlandse betrekkingen in het algemeen en na meer dan 25 jaar vriendschapsband niet met elkaar om. De Polen voelen zich door deze email geschoffeerd. De Nederlandse ambassade in Polen en de Poolse en Tjechische ambassade in Nederland zijn op de hoogte van deze faux pas van uw college dan wel de burgemeester.” Het bestuur van de Stichting Stedenbanden vraagt zich af waarom de gemeente met een driekoppige delegatie af wil reizen naar een gemeente waar men nog nooit eerder is geweest om toe te lichten dat de relatie na meer dan 25 jaar wordt verbroken.

Tenslotte: ,,Wij schamen ons diep voor de wijze waarop de meest krappe meerderheid van de gemeenteraad, het college van B&W en de burgemeester in de richting van onze Poolse en Tsjechische vrienden en de vrijwilligers in onze gemeente opereert.”

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter