Nieuws
Bibliotheek kan met vier ton minder toe

B&W denken dat de bibliotheek met 400.000 euro subsidie minder per jaar toe kan. Nu ontvangt de bibliotheek jaarlijks nog 1,8 miljoen euro. De besparing zou te realiseren zijn door te kiezen voor een goedkopere vestiging in Leidschendam waar meer te doen is en de bibliotheek ook meer aanloop krijgt. Wethouder Astrid van Eekelen wil de gemeenteraad nog voor de zomer een plan voorleggen. De bezuiniging zou dan medio 2020 gehaald kunnen worden.

De bibliotheek heeft nu twee vestigingen: winkelcentrum Julianabaan Voorburg en Fluitpolderplein Leidschendam. Op de laatstgenoemde plek woont men in bij het ID  College. In 2017 kwamen er bijna 283.000 mensen bij de twee vestigingen over de vloer. Dat was iets minder (0,6 procent) dan in 2016. Cijfers over 2018 zijn er nog niet.

Het vorige college van B&W had al plannen voor verandering. Men wilde komen tot vijf ‘wijkbibliotheken’. Daarbij zouden de beide huidige vestigingen, dan wel één van de twee, moeten sluiten. De voornemens verzandden echter in nader onderzoek. Wel werd er achter de schermen al gewerkt aan de verkoop van het bibliotheekpand in Voorburg. Dat zou vervolgens plaats moeten gaan maken voor hoogbouw.

Het ID Collega kampt met ruimtegebrek. Het vertrek van de bibliotheek uit het gebouw zou dan ook goed uitkomen.  De bibliotheek zat oorspronkelijk op Fluitpolderplein 12. Dat pand heeft vervolgens jaren lang leeg gestaan. Het ID College gebruikt  het nu als uitwijkmogelijkheid. Recent werd in de gemeenteraad voorgesteld er kringloopwinkel Het Goed in onder te brengen. Het Goed moet weg aan De Star, de huidige vestigingsplaats in Leidschendam.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter