Tegelijk met de Erfgoed dag Schatten van de Gouden Eeuw in Leidschendam-Voorburg is er bij de buren de Gouden Dag van de Haagse Geschiedenis. Zaterdag 13 april organiseert het Haags Gemeentearchief voor de veertiende keer De Dag van de Haagse Geschiedenis. Het thema dit jaar is goud, geïnspireerd op het landelijk themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. Tussen 11 en 16 uur wordt het Plein in het centrum van Den Haag weer omgetoverd tot bruisend festivalterrein. Jong, oud, nieuwkomer, expat of van oudsher Hagenaar of Hagenees, iedereen kan meedoen en genieten van gratis workshops, rondleidingen, bijzondere optredens en oud Hollandse kinderspelen die door meer dan 30 Haagse erfgoedinstellingen en organisaties worden aangeboden. Voor Expats en toeristen is er een uitgebreid Engelstalig programma beschikbaar.

Speciale aandacht is er dit jaar voor Willem van Oranje. Als Vader des Vaderlands staat deze Willem  al sinds 1848 op zijn sokkel op het Plein. Tijdens de Gouden Dag van de Haagse Geschiedenis kan iedereen deze staatsman in de ogen kijken. Er wordt speciaal voor deze dag een enorme stellage gebouwd die het publiek in staat stelt rond het beeld omhoog te lopen en op ooghoogte te komen. Zie met eigen ogen hoe klein zijn hoofd is en hoe groot zijn voeten zijn. En kijk ook eens naar de hond die aan zijn voeten ligt. Het verhaal gaat dat die hond nooit van zijn zijde week…

Tijdens de Gouden Dag van de Haagse Geschiedenis belichten de deelnemers vooral het Den Haag van de 17e eeuw. Er staan gouden optredens, stadswandelingen, rondleidingen, lezingen, boottochten, rijtoeren en workshops op het programma.  Het complete programma is te vinden op dagvandehaagsegeschiedenis.nl/

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter