Mening
U zegt het maar: Waarom afval dagen blijft liggen

Ap de Heus publiceert regelmatig foto’s van bergen afval  die dagenlang op straat liggen. Enige observaties vanuit mijn woning hebben mij dezer dagen duidelijk gemaakt waarom dat zo is.

Overburen plaatsten grof vuil afgelopen zondagavond buiten naast een boom. Op maandag kwamen daar nog wat spullen bij, maar verder gebeurde er niets.

Zo  ook niet op dinsdag en woensdag. Donderdagochtend vroeg kwam er een auto van de gemeente langs. De vuilhoop werd van achter het stuur gadegeslagen en in een mobiele telefoon vastgelegd.

Daarna reed de bestuurder gewoon weer weg, ook al had zijn auto een geheel lege laadbak. ‘Is mijn taak niet’ zal daar waarschijnlijk de reden voor zijn.

Dat de auto verscheen kon ik alleen verklaren uit het feit dat een boze buurtbewoner melding had gemaakt van de hoop troep die er al dagen onaangeroerd lag en stond.

Een paar uur nadat de gemeentelijke wagen er stond, stopt een wit busje. Een forse man snuffelde door de rommel en haalde er alles uit dat van een metaal was gemaakt. Dat alles verdween met een forse zwaai in de wagen. En weg was hij. Het vuil over een veel groter gebied uitgestrooid achterlatend.

In de loop van de middag opwinding: er verschijnt een Avalex-vuilniswagen, kennelijk op last van de gemeente. Twee man eruit. Het nodige spul verdwijnt de wagen in.

Na hun vertrek blijkt echter dat zij weer niet alles hebben meegenomen. Twee kleine tv’s en een stuk ijzer blijken op de stoep te zijn achtergebleven.

Maar geen nood: weer enige tijd later verschijnt daarvoor weer een andere auto. Donderdagavond is dan eindelijk alles verdwenen.

Wat leert ons dit alles? Het hele systeem om grof vuil weg te werken is uiterst inefficiënt. Vergt kennelijk meerdere diensten en evenzovele  auto’s. Kost allemaal tijd en geld.

Nu heeft iedereen de mond vol over nascheiding. Dus waarom niet één auto langs sturen die in één keer álles meeneemt? Is de straat snel schoon, zijn de burgers minder gefrustreerd.

Elders kan dan worden uitgezocht welk afval waar bij hoort. Extra voordeel: de afvalinkomsten stijgen want lieden met busjes krijgen minder kans waardevolle zaken uit het afval te halen. Het is immers veel sneller opgehaald.

Nu alleen de zaak nog organiseren. Maar ja, als dat tot nu toe niet lukte, zal dat in de toekomst ook wel niet gaan gebeuren. ‘Dat is mijn taak niet’, weet u wel.

(naam inzender bij redactie bekend. Illustratieve foto)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter