Inwoners van Leidschendam-Voorburg die hun fiets langere tijd in Den Haag laten staan, lopen een gerede kans hun rijwiel bij terugkeer niet meer te vinden. Het Haagse beleid om achtergelaten fietsen, en fietswrakken, in bepaalde wijken op de ruimen blijkt zo succesvol dat de gemeente besloten heeft het dit jaar overal in te voeren.

Tussen april en oktober 2018 zijn de Haagse toezichthouders begonnen gebieden met veel achtergelaten fietsen op te ruimen. In deze periode zijn 11.814 achtergelaten fietsen en wrakken naar het Fietsdepot Haaglanden gebracht. Deze aanpak bleek zo succesvol dat de gemeente nu iedere buurt in Den Haag op achtergelaten fietsen controleert.

Achtergelaten fietsen zijn een grote ergernis voor bewoners. Er blijft te weinig stallingsruimte over voor fietsen die wel worden gebruikt. Bovendien maken achtergelaten fietsen de straten rommelig. Sinds vorig jaar geldt daarom in heel Den Haag: fietsen mogen niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan.

In drukke gebieden, zoals de binnenstad of rondom grote stations, mogen fietsen niet langer dan 7 dagen ongebruikt in een rek of vak staan. Achtergelaten fietsen zijn fietsen waar vermoedelijk niemand meer op fietst. Zo’n fiets heeft kenmerken als aanslag of mos op het zadel, roest op de ketting of onkruid dat door het frame of wiel groeit. De toezichthouders van de gemeente zijn getraind in het herkennen van achtergelaten fietsen.

Als de toezichthouders een fiets zien die vermoedelijk achtergelaten is, krijgt die fiets een waarschuwingslabel en wordt gefotografeerd. Als die fiets na 28 dagen nog steeds ongebruikt op dezelfde plek staat, krijgt de fiets nog een label. Na dag 31 haalt het Fietsdepot Haaglanden de fiets op en bewaart ‘m twee weken. Eigenaren van opgehaalde fietsen kunnen de fiets tegen betaling van de kosten van het weghalen ophalen. Niet-opgehaalde fietsen worden verkocht aan Leerwerkcentra, fietsenhandelaren en tegen een symbolisch bedrag aan goede doelen. Wrakken gaan naar ijzerhandelaren.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter