Nieuws
Station Voorburg gaat niet mee in upgrade

Station Voorburg krijgt van NS-reizigers een lage waardering. Maar 54 procent geeft het station een 7 of hoger. Vier jaar geleden was dat 53 procent. Voor alle 396 stations in Nederland geeft 76 procent van de reizigers een zeven of hoger. Dat was vier jaar terug nog 65 procent.

Dat blijkt uit de Stationsbevelingsmonitor 2018. Er hebben 80.500 reizigers een cijfer gegeven. Ondanks de slechte waardering van Station Voorburg grijpt de NS niet in. Het station is niet opgenomen in de lijst van 200 waar dit jaar en de komende jaren wordt geïnvesteerd in ‘huiskamers’ dan wel toiletten.

De NS schrijft de hogere waardering voor de stations toe aan de grootscheepse verbouwing van de grote treinstations. NS heeft nu nog eens circa 200 stations op het oog voor een upgrade. NS verbetert hier het verblijf onder het mom van ‘lekkere koffie, beschut wachten, een schoon toilet en een watertappunt’. NS reserveert hiervoor de komende vijf jaar € 65 miljoen. Station Mariahoeve krijgt dit jaar nieuwe toiletten. In 2020-2021 volgen onder andere de stations Voorschoten, Rijswijk en Delft.

Belangrijk onderdeel van de verbetering is de Stationshuiskamer. Reizigers kunnen hier even rustig kunnen zitten, met voorzieningen als Wifi, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken. Dit jaar opent NS op negen stations een nieuwe Stationshuiskamer waaronder station Den Haag HS, waarmee het totaal aantal op 25 komt. In 2021 wil NS in totaal 35 Stationshuiskamers geopend hebben. Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt NS ook de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren.

Een toegankelijk en schoon stationstoilet is belangrijk voor de reiservaring van onze reizigers. Binnen 3 jaar wil NS samen met ProRail op 92 kleine stations een vernieuwd toilet realiseren, waar reizigers contactloos kunnen betalen. Hiermee komt 90% van de reizigers langs een modern, schoon en toegankelijke stationstoilet. Vorig jaar maakte NS bekend dat er op 222 stations een watertappunt komt, waar reizigers zelf hun waterfles kunnen vullen.

In de regio scoort station Den Haag CS het best bij de reizigers: 84 procent geeft het een zeven of hoger. Die percentages zijn bij Den Haag HS 73, Station Mariahoeve 67 en Station Laan van Nieuw Oost Indië 60 procent.

De landelijke top drie bij de waardering zijn Schin op Geul, Sappermeer-Oost en Dalfsen: van 95 procent van de reizigers krijgen zij een zeven of hoger als cijfer. Bij de grote stations scoren Utrecht CS en Rotterdam CS beiden 93 procent, Leiden CS 86 procent, Amsterdam CS 85 procent en Schiphol 81 procent.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter