Binnenkort zijn er weer waterschapsverkiezingen en daarom is nu de tweede druk verschenen van het waterschapsboek: ‘Niet Bang Voor Water? Wat de Waterschappen Voor Je Doen!’ geschreven door Voorburger Hans Middendorp. Het boek wordt aanbevolen door weervrouw Helga van Leur: ,,Wat betekent het veranderende klimaat voor onze dijken en onze woonomgeving? In dit boek wordt in een notendop uitgelegd wat de waterschappen voor ons doen om onze voeten droog te houden.”

Sinds de Ramp van 1953 heeft Nederland geen watersnood meer meegemaakt. In 1995 was er wel een bijna-ramp toen een kwart miljoen mensen uit de Betuwe moest worden geëvacueerd. Nederland heeft een lange historie met grote overstromingen. Dit waterschapsboek vertelt het verhaal van onze strijd tegen het water: vanaf het ontstaan van de eerste polders in de Middeleeuwen tot de aanleg van de Afsluitdijk, en nu het Deltaprogramma om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Het onderhoud van de polders dwong de inwoners tot samenwerken in lokale polderwaterschappen. De overkoepelende hoogheemraadschappen waren verantwoordelijk voor het onderhoud van de boezemwateringen om al het regenwater uit de polders af te voeren. De hoogheemraadschappen beheerden ook de buitendijken om de zee en de grote rivieren buiten te houden. Al die kleine lokale waterschappen zijn inmiddels opgegaan in 21 regionale waterschappen. Maar wat doen die moderne waterschappen eigenlijk en waarom zijn er waterschapsverkiezingen?

Hans Middendorp  studeerde Biologie in Leiden en Wageningen. ,,Na mijn studie heb ik gewerkt in Thailand, Kameroen en Bangladesh in  ontwikkelingsprojecten met water en visteelt. Terug in Nederland heb ik bij verschillende waterschappen gewerkt. Sinds 2008 ben ik actief in de waterschapspolitiek voor de Algemene Waterschapspartij: ‘AWP niet politiek wel deskundig’. Als visbioloog houd ik mij vooral bezig met dossiers over waterkwaliteit, waternatuur, waterzuivering en klimaat. Bij de waterschapsverkiezingen in 2019 ben ik lijsttrekker voor de AWP in het hoogheemraadschap van Delfland.”

Het waterschapsboek is te koop op de website: www.nietbangvoorwater.info (€ 16,95 plus gratis verzending). Het waterschapsboek is ook verkrijgbaar via bol.com

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter